Care sunt serviciile medicale gratuite de care beneficiază un asigurat?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ședințe de psihoterapie, consultație preventivă și servicii stomatologice, toate gratis

Care sunt serviciile medicale gratuite de care beneficiază un asigurat?

Sănătate 08 Aprilie 2015 / 00:00 1890 accesări

Deși bugetul alocat sistemului sanitar constănțean rămâne același ca cel de anul trecut, beneficiem de mai multe servicii medicale gratuite în pachetul minim de servicii medicale, începând cu 1 aprilie. Ședințe de psihoterapie, consultație preventivă și servicii stomatologice gratuite sunt doar unele din promisiunile contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale şi normelor metodologice de aplicare în anul 2015, căruia i-au fost aduse unele modificări. Printre noutăți se numără și faptul că au fost introduse servicii de prevenţie, respectiv “consultaţia preventivă”, potrivit contractului-cadru prezentat ieri, în cadrul unei conferințe, de președintele/director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, jr. Dragoș Poteleanu. Totodată, de acum înainte, în cazul femeilor însărcinate, se vor acorda o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere. Medicii de familie vor putea face gratis, la cabinet, tratamente, printre care și spirometrii. Totodată, medicii de familie vor putea face de două ori mai multe vizite la domiciliu, 42 pe lună, față de 21, câte puteau realiza în trecut. Mai mult, potrivit contractului-cadru, a crescut, de la două la patru, numărul consultaţiilor de planificare familială care se acordă anual fiecărui asigurat. Pentru pacienții cu afecţiuni cronice sunt prevăzute patru consultaţii medicale de specialitate pe trimestru, dar nu mai mult de două pe lună. Conform vechiului contract-cadru, pacienţii cu afecţiuni cronice beneficiau de o consultaţie pe lună sau pe trimestru, după caz. Au fost introduse și proceduri, tratamente şi terapii noi, cum ar fi recoltare material bioptic, tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie sau endometrioză. Vești bune vin și pentru copiii cu autism. ”Potrivit noilor reglementări, de acum înainte, asigurații beneficiază gratuit și de ședinte de psihoterapie pentru adulți și copii. De asemenea, au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist”, a precizat reprezentantul CJAS Constanța.

LA CABINETUL DENTISTULUI... În ceea ce privește medicina dentară, serviciile care se acordau până la 31 martie doar copiilor cu vârsta de până la 18 ani se acordă acum tuturor asiguraţilor, indiferent de vârstă. Statul le va deconta celor asigurați și o proteză dentară, o dată la 5 ani. Este vorba de proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă, care se acorda până în acest moment o dată la 10 ani. Mai mult, au fost introduse noi investigaţii de imagistică şi vor fi decontate din fondul de sănătate noi tipuri de radiografii, ecografii, CT şi RMN. De asemenea, a fost eliminat biletul de trimitere pentru bolnavii care necesită asistenţă spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru spitalizarea de zi în cazul pacienţilor cu afecțiuni oncologice. 

DISPOZITIVE MEDICALE De la 1 aprilie au fost introduse dispozitive medicale noi şi au fost excluse cele a căror utilizare nu mai este recomandată. Astfel, au fost introduse proteza modulară cu manşon de silicon, care se acordă pentru amputaţie ca urmare a complicaţiilor diabetului zaharat şi ca urmare a afecţiunilor neoplazice la nivelul membrului inferior, dar și nebulizatorul cu compresor, care se acordă copiilor cu mucoviscidoză cu vârsta până la 18 ani.

UN ALT CAPITOL La capitolul asistenţă medicală spitalicească, unde funcţiona doar criteriul de urgenţă medico-chirurgicală, a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecţiuni care nu necesită izolare între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi. Aici intră și tratamentul pacienților bolnavi de rabie. De asemenea, a fost introdus “sfatul genetic”, acordat de către medicul specialist în cabinetele de genetică aflate în structura ambulatoriilor de specialitate. Tot potrivit noilor reglementări, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză cardul de sănătate ori pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copii de 0 - 18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer. 



12