Ziua Mondială a Psoriazisului a fost marcată și în acest an în țară, inclusiv la Constanța. Șeful Clinicii Dermato-Venerice (DV) a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) din Constanța, dr. Gheorghe Nicola, a organizat o întrunire în care au fost prezentate atât statistici, cât și noțiuni despre boală, dar și terapiile de ultimă oră care sunt administrate și pacienților constănțeni. Psoriazisul este afecțiune ce are o prevalență foarte ridicată în lume, de 2 - 3%. ”În România, prevalența este mai ridicată decât 2 -3%. Sunt persoane care consideră că unele forme ușoare de psoriazis sunt și ele cuprinse în această cifră și de aceea se ridică de la 5 până la 6%”, explică dr. Nicola.
”Psoriazisul este o dermatoză cronică, dispozițională, reacțională și plurifactorială. Dispozițională, adică predispoziția este genetic moștenită. Întotdeauna găsim în antecedentele familiale ale bolnavului un străbun care a avut psoriazis. Dar, pe fondul acestei predispoziții genetice moștenite, factorii de mediu își pun amprenta”, explică șeful Clinicii DV a SCJU Constanța. Este vorba de stres, suprasolicitare, tensiune psihică, încordare, muncă multă, lipsa orelor de relaxare, deși factorii psihogeni sunt cei mai importanți. Dar mai intervin, spune doctorul, infecțiile, traumatismele, unele alimente. ”De aceea, noi recomandăm bolnavilor să evite alimentele foarte picante, foarte grase și alcoolul. Este o afecțiune care, la ora actuală, este inclusă în grupa bolilor autoimune. Adică mecanismul este autoimun, dar factorii care declanșează acest mecanism nu sunt complet descifrați”, a declarat dr. Nicola.
TERAPIA-MINUNE La ora actuală, medicii sunt extrem de mulțumiți de terapia biologică. Pentru cazurile la care există doar o afectare ușoară, cu o suprafață a corpului mică afectată, se poate folosi doar terapia topică. ”Terapia topică este reprezentată de medicamente keratolitice, acidul salicilic și ureea, de grudoane, mai puțin folosite din cauza mirosului caracteristic, de dermatocorticoizi, foarte folosiți astăzi”, explică medicul-șef. Multe sunt folosite pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a evita efectele secundare și adverse. ”În afară de keratolitice, grudoane, dermatocorticoizi, mai avem analogi de vitamina D. Și aici tratamentul este folosit pe perioade lungi de timp, pentru eficiență. Și, bineînțeles, terapia sistemică, reprezentată de metotrexat, ciclosporina și terapia biologică. Toate aceste trei categorii au efecte secundare și adverse, uneori redutabile. Din aceste trei grupe, noi alegem în funcție de starea generală a bolnavului, de afecțiunile asociate, de comorbiditățile pe care le întâlnim la acest bolnav”, a adăugat dr. Nicola. Până în urmă cu câțiva ani, medicii alegeau metotrexat, chiar și ciclosporină, dar acestea au efecte redutabile. ”Din cauza efectelor adverse și efectelor secundare redutabile, renunțăm la aceste medicații și înclinăm tot mai mult balanța către terapia biologică”, adaugă dr. Nicola. Aceasta este, la ora actuală, terapia modernă în psoriazis. Este o terapie foarte scumpă, până la 4.500 lei pe lună pentru un pacient. Pentru bolnavii asigurați, Casa de Asigurări de Sănătate acordă sumele necesare pentru tratament. ”La cazurile justificate de noi, argumentate temeinic, CJAS aprobă această terapie biologică. Avem peste 100 de cazuri în terapie biologică”, a precizat șeful Clinicii DV Constanța. ”Sunt terapii cu care noi obținem remisiune completă a leziunilor. Este o terapie scumpă, dar și bolnavii noștri merită. Suntem unul dintre județele care au reușit, uneori rugând CJAS, să accepte această terapie biologică”, spune dr. Nicola. 95% dintre bolnavii constănțeni care beneficiază de terapia modernă sunt în remisie completă, diferența de 5% fiind reprezentată de bolnavi care nu au ascultat sfatul medicilor. Prevalența la nivelul județului Constanța este 3,5%, fără să fie incluse și formele ușoare de boală. Dacă nu este tratată, aceasta se agravează, până la generalizarea ei.