Melomanilor de la malul mării li se pregăteşte, astăzi, în cadrul celei de-a XXXVII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, o întâlnire specială cu muza Eutherpe, prilejuită de concertul vocal-simfonic „Carmina Burana”, de Carl Orff. Aşteptat cu nerăbdare de împătimiţii muzicii clasice, dar şi de „profanii” care apreciază bijuteriile vocal-simfonice, capodopera lui Carl Orff este prezentată o dată pe an, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danosvki”, doar la ocazii speciale, aşa cum este şi evenimentul muzical în programul căruia se află: festivalul care, de 37 de ani, focalizează atenţia iubitorilor de artă. Sub bagheta japonezului Yuta Takahashi vor evolua, spre desfătarea spectatorilor, începând de la ora 19.00, orchestra şi corul TNOB - maestru de cor Adrian Stanache -, corul Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, condus de prof. Horaţiu Alexandrescu, dar şi corul Operei Naţionale Bucureşti.
UN „TRIO” SOLISTIC BUCUREŞTEAN Soliştii serii de joi vor fitrei artişti lirici cunoscuţi publicului de la malul mării, din anii precedenţi, pentru prestaţia lor de excepţie: soprana Anna Mirescu, tenorul Valentin Racoveanu şi baritonul Iordache Basalic din Bucureşti.
„Carmina Burana” reprezintă cea mai cunoscută şi mai cuprinzătoare culegere de poezie medievală şi cântece profane în limba latină, reunind poeme satiric-moralizatoare, cântece de dragoste şi cântece de pahar şi de petrecere. Manuscrisul a fost găsită în anul 1803, la Benediktbeuern, o mănăstire benedictină aflată la 100 km sud de München. În 1847, librarul munchenez Johann Andreas Schmeller a publicat pentru prima dată această colecţie, dându-i numele latin „Carmina Burana”, ceea ce s-ar putea traduce prin „Cântecele de la Beuren”. Pe baza a 24 dintre cele peste 200 de poeme, muzicianul german Carl Orff a compus una dintre cele mai apreciate opere muzicale, a cărei primă reprezentaţie a avut loc în anul 1937, la Frankfurt am Main.