Carnagiu în apropiere de Bagdad

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Carnagiu în apropiere de Bagdad

Externe 11 Martie 2009 / 00:00 482 accesări

Cel puţin 33 de persoane au fost ucise şi alte 46 rănite, marţi, într-un atentat sinucigaş comis într-o piaţă din Abu Ghraib, la vest de Bagdad. ”Un kamikaze a vizat şefi de triburi şi ofiţeri ai armatei irakiene aflaţi în vizită într-o piaţă din Abu Ghraib”, a declarat purtătorul de cuvînt al operaţiunilor militare din guvernoratul Bagdad, generalul Qassem Atta. Atentatul s-a produs în jurul orei locale 12.30 (11.30 ora României), în timp ce grupul de şeici şi ofiţeri se îndrepta către primăria oraşului situat la 25 de kilometri vest de Bagdad. Doi jurnalişti ai televiziunii irakiene private al-Baghdadiya au fost ucişi în atentatul sinucigaş. ”Doi dintre jurnaliştii noştri, Haidar Hashem şi Soheib Adnane, au fost ucişi în atentatul de la Abu Ghraib”, a afirmat Jihad al-Rubaie. Un alt jurnalist, Ibrahim al-Kateb, de la postul public de televiziune al-Iraqiya, a fost, de asemenea rănit, potrivit unei organizaţii independente. Tot ieri, un terorist al detonat un automobil-capcană parcat în centrul oraşului Mosul, situat la 390 de kilometri la nord de Bagdad. Atentatul a provocat moartea a două persoane şi rănirea altor şase.

Nici în plan politic, atmosfera din Irak nu este mai liniştită. Fostul partid Baas, interzis şi condus de Ezzad al-Duri, al doilea în ierarhia fostului regim al lui Saddam Hussein, a respins, marţi, reconcilierea propusă de premierul irakian, Nuri al-Maliki, acuzînd Guvernul că ”este format din trădători şi spioni”. ”Cei care vor reconcilierea trebuie să recunoască faptul că rezistenţa naţională este singura cale către eliberare şi să anuleze procesul politic demarat în favoarea ocupaţiei”, a declarat liderul Baas. Partidul Baas, dizolvat în 2003, cere totodată Guvernului să anuleze definitiv legea privind înlăturarea din funcţiile publice a foştilor membri de partid şi să acorde compensaţii persoanelor afectate de aceasta. Ezzat al-Duri, singurul colaborator apropiat al lui Saddam Hussein aflat încă în libertate, este căutat de americani, care îl acuză că organizează şi finaţează insurgenţii. Îndepărtarea din funcţiile administrative a foştilor membri ai partidului Baas a fost primul decret emis de şeful Autorităţii Provizorii a Coaliţiei (CPA), Paul Bremer, la sosirea lui în Irak, în mai 2003, în scopul de a purifica structurile statului de susţinătorii fostului preşedinte, condamnat la moarte şi executat în decembrie 2006. Mai mulţi foşti oficiali de rang înalt al partidului Baas, printre care şi fosul vicepremier Tarek Aziz, sînt judecaţi în prezent pentru abuzuri comise în fostul regim.

După invazia din 2003, numeroşi oficiali ai Partidului Baas au fost ucişi de escadroanele morţii, iar cadrele superioare ale partidului au fost excluse din funcţiile publice şi le-a fost refuzat dreptul de a participa la alegeri. În cadrul procesului de reconciliere naţională, Irakul le-a cerut, în februarie, foştilor militari din regimul lui Saddam Hussein să revină în ţară sau cel puţin să se prezinte pentru a-şi încasa pensia.

Taguri articol


12