Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte patru au ajuns în stare critică la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ieri la prânz, după ce un microbuz s-a ciocnit frontal cu un tir, pe drumul naţional 22 C, care face legătura între Tulcea şi Constanţa, în apropierea Popasului Taşaul. „Din primele cercetări s-a stabilit că microbuzul circula dinspre Constanţa către Tulcea, iar la un moment dat, pe fondul neatenţiei în conducere, şoferul a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un tir folosit la transporturi agabaritice, care circula din sens opus, dinspre Tulcea spre Constanţa“, a declarat sinsp. Marius Ghiţă, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa. „Îmi aduc aminte că l-am văzut că a trecut linia continuă… Am încercat să-l evit, am tras de volan şi am intrat cu maşina în şanţ. Dar degeaba…Tot a intrat în mine“, a spus Ilie Bobiţiu, de 38 de ani, din Sibiu, şoferul tirului. Bărbatul lucra de câteva săptămâni în judeţul Constanţa şi transporta piese agabaritice la parcul de eoliene de la Fântânele. Coliziunea s-a produs sub privirile îngrozite ale pasagerilor din microbuz. „Am trecut pe lângă moarte. Eu stăteam chiar în spatele şoferului. Vorbea la telefonul mobil şi dicta nişte date din acte. S-a aplecat să ia ceva. Nu am apucat să mai spun nimic. Când am ridicat ochii, am văzut tirul şi am încremenit. Apoi totul s-a făcut negru“, a povestit Marin Ecner, de 22 de ani, din Pecineaga, unul dintre supravieţuitori. „Am văzut cum tirul venea din deal. În faţa noastră nu mai era nicio maşină. Şoferul nostru nu ştiu ce a făcut, am intrat direct în partea laterală a tirului“, a adăugat Valentin Nicoară, de 27 de ani, din Topolog, un alt pasager norocos care a scăpat cu viaţă.
Impact nimicitor
Impactul dintre cele două vehicule a fost atât de puternic încât caroseria microbuzului de pe partea şoferului a fost secţionată. Toţi călătorii care se aflau pe scaunele din spatele conducătorului auto, la geam, au murit pe loc. Trupurile neînsufleţite ale acestora au fost sfîrtecate şi împrăştiate pe carosabil. „Abia am reuşit să mă ridic. Am deschis uşa microbuzului şi m-am întins pe iarbă ca să îmi revin. Am stat aşa, cred, un minut. M-am dus după aceea din nou în microbuz şi cu încă un pasager am început să scoatem supravieţuitorii. Am resuscitat apoi o tânără care abia mai respira“, a povestit Marin Ecner. „Am tras o fată care era peste ceilalţi oameni. Nu mai respira! I-am făcut respiraţie gură la gură şi şi-a revenit puţin. Am mai scos apoi încă trei persoane care au fost duse la spital. Am tras de femeia din spatele microbuzului, dar murise deja, era ruptă. Am căutat şi şoferul, însă am văzut că între fiarele contorsionate rămăsese doar jumătate din el, restul trupului era aruncat între cabina şi remorca tirului“, a spus Valentin Nicoară. La locul accidentului au fost trimise mai multe autospeciale SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa. Medicii au stabilizat victimele care erau încă în viaţă şi le-au transportat la spital. „În urma accidentului rutier au fost descoperite cinci victime decedate, cu traumatisme deschise, cu pierdere de substanţă. În cazul acestora nu s-a mai putut face nimic şi s-a constatat ora decesului. Totodată, au fost găsite şi cinci victime cu leziuni minore, care au fost transportate la spital pentru investigaţii“, a declarat Alexandra Cojocaru, medic SMURD. „Doi dintre pacienţi au fost duşi direct în sala de operaţii. Unul dintre ei a suferit o ruptură de splină, iar celălalt prezintă o ruptură de rinichi. Amândoi vor rămâne internaţi în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Un alt bărbat rănit în accidentul rutier are o posibilă fractură de coloană şi va fi supus unor investigaţii medicale amănunţite, în urma cărora se va stabili un diagnostic. Cea de-a patra victimă transportată la spital, o femeie, are dublă fractură la antebraţul stâng”, a declarat dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.
Microbuzele, un pericol!
Pentru că exista riscul producerii unui incendiu, la accident au fost trimise şi două autospeciale de pompieri. Totodată, pentru scoaterea victimelor blocate în microbuz a fost necesară intervenţia echipajului de descarcerare. Poliţiştii veniţi să ancheteze au spus că acesta este unul dintre cele mai grave accidente din ultimii ani. “Cred că este cel mai grav accident rutier petrecut în acest an pe raza judeţului Constanţa, cu excepţia celui care a avut loc pe data de 17 mai, când au murit, pe loc, tot cinci persoane. Din punctul meu de vedere, transportul interurban de persoane ar trebui să se facă doar cu autobuze, care prezintă un grad mai ridicat de confort şi, mai ales, de siguranţă. Nicăieri în statele civilizate transportul interurban de persoane nu se face cu microbuze”, a declarat cms. şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa. O comisie a Autorităţii Rutiere Române a demarat o anchetă în acest caz pentru a stabili cu exactitate gradul de culpă al celor implicaţi. Din primele verificări, reprezentanţii ARR spun că firma căreia îi aparţine microbuzul, Trace Trans Corporation SRL Constanţa, funcţionează de aproape12 ani şi nu a avut niciodată probleme. Mai mult, şoferul microbuzului, Nicolae Cojocea, de 54 de ani, din Constanţa, era angajat ca şofer în cadrul firmei din anul 2001 şi, până în prezent, nu a mai fost implicat în niciun accident rutier. Cercetările în acest caz sunt continuate de lucrătorii Poliţiei Rutiere, pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la producerea lui. Trupurile neînsufleţite ale victimelor, Nicolae Cojocea, Cristina Becu, de 21 de ani, Ionel Dănilă, de 55 de ani, Elena Sandu, de 52 de ani, şi Maria Stamule, de 60 de ani, au fost transportate la Morga Cimitirului Central în vederea efectuării necropsiei.