Ultima sâmbătă de vară din Mamaia a fost mai incendiară decât multe alte sâmbete din multe alte veri! Carnavalul a atins un nou apogeu al distracției și spectaculozității la încheierea celei de-a III-a ediții. Spectacolul Ramses al II-lea, faraonul Egiptului Antic, interpretat de primarul Constanței, Radu Mazăre, a adunat iar câteva zeci de mii de oameni în stațiune, prin parada carelor alegorice și reprezentațiile scenice din piațeta Cazino.
ÎN PAȘI DE DANS ȘI DEFILARE Parada carelor alegorice nici nu începuse, dar reușise deja să strângă aproape o mie de curioși în parcarea de lângă Aqua Magic. Sosirea carului egiptean a fost un moment care i-a uimit pe cei aflați în parcare, care și-au îndreptat atenția spre sfinxul mobil cu zei și egiptence misterioase și frumoase. După câteva minute, carele au pornit spre piațeta Perla, punctul de start al paradei, acolo unde s-a urcat pe car faraonul Ramses al II-lea, în aplauze entuziaste. Oamenii s-au îmbulzit la apariția primarului, pentru a-l poza și pentru a-i transmite complimente, dar nu au avut timp, pentru că Mazăre s-a urcat repede și a salutat mulțimea din piațetă, iar coloana distracției a ieșit în defilare pe faleză.
„NEBUNIA” DE PE TRASEU O surpriză aparent neplăcută i-a așteptat pe participanții la paradă în zona promenadei. În ciuda faptului că, pe o mare parte din traseu, iluminatul a fost fie inexistent, fie la intensitate scăzută, carele alegorice dotate cu leduri luminoase și lasere, sunet, tunuri de aburi și confetti au realizat o atmosferă senzațională și au luminat și însuflețit faleza pe care se aflau mii și mii de oameni. Mulțimea mixtă a fost extrem de entuziastă, mai ales copiii, care îi atenționau, țopăind, pe părinți: „Uite-l și pe Mazăre!”. Primarul s-a mișcat pe car în stilurile de dans egiptene, cu mișcări ușoare cu brațele desfăcute, a trimis bezele și a salutat oamenii care se urcaseră pe borduri, clădiri sau bănci pentru a-l vedea mai bine, pe cei de la balcoane și pe cei de la terase, dar și pe toți cei care îl întâmpinau pe promenadă. În timpul paradei, faraonul a avut mai multe soții prin preajma sa, pe care le-a alintat, pe rând, cu mângâieri și sărutări. Aplauzele s-au auzit pe tot parcursul paradei, până când aceasta a plutit în mulțime ca un vapor pe apele Nilului și a ajuns la punctul final: piațeta Cazino.
ISTORIE LIVE Povestea faraonului Ramses al II-lea a fost pusă în scenă cu un decor absolut impresionant, cu modele și coloane inscripționate și decorate cu simboluri egiptene, cu ecrane uriașe pe care au rulat imagini cu civilizația înfloritoare de pe malurile Nilului, cu animalele mari din Africa sau cu piramidele din deșert. La început, când cei doi povestitori, Bogdan Caragea și Claudiu Constantin, au prezentat situația Egiptului din timpul domniei lui Ramses, pe scenă a avut loc o coregrafie extraordinară, în care modelele Fashion TV, acoperite de un banner textil uriaș și albastru, au realizat valurile Nilului. Au fost aduși apoi pe scenă, într-o cușcă improvizată, trei lei mari și fioroși de la circul Americano, care au fascinat publicul. A fost adus și un pui de aligator, care a fost lăsat, pentru câteva secunde, să umble singur pe scenă, iar mai târziu, publicul a putut vedea o cămilă și un dromader care s-au rotit lângă scenă, precum şi doi pitoni uriași purtați pe brațe de egipteni și „amazoane”. A urmat prezentarea zeităților egiptene, a ofițerilor, a astrologului interpretat de Răducu Mazăre, a magului interpretat de iluzionistul Cezar Bălășoiu și a marelui preot interpretat de Cabral. Acestea erau personajele care au participat la incantația și încoronarea faraonului.
MAGIE, LUPTE, ANIMALE, FETE Primarul Radu Mazăre şi-a făcut o apariţie spectaculoasă, ieşind dintr-un sarcofag, după care a urmat încoronarea lui Ramses al II-lea, iar apoi au fost demonstrate abilităţile de luptător ale faraonului, care a reuşit să doboare cu arcul o… raţă. Scenariul a mai cuprins și reprezentații de magie, dar şi lupte intense între egipteni și hitiți, cu cascadori care s-au izbit violent de scuturi și au plonjat în bazine, una dintre cele mai spectaculoase dispute fizice fiind cea dintre luptătorul brazilian de K1 Francisco Filho şi preşedintele Federaţiei Românie de Arte Marţiale, Dorel Bulearcă. Nu puteau lipsi de la Carnaval nici fetele frumoase, având în vedere că despre Ramses al II-lea se spune că a avut peste două mii de soţii, astfel că înșiruirea lor impresionantă a făcut ca scena imensă din centrul stațiunii să devină aproape neîncăpătoare și plină de fotomodele.
UN BRAZILIAN CARE A VĂZUT PRIMUL CARNAVAL LA MAMAIA, NU LA RIO La încheierea spectacolului Ramses al II-lea, Radu Mazăre a ținut să mulțumească absolut tuturor celor implicați și zecilor de mii de oameni care au urmărit Carnavalul din această vară, iar apoi a întărit ideea că acest eveniment s-a transformat într-un uriaș spectacol. „Acesta a fost Ramses, acesta a fost spectacolul de încheiere a Carnavalului 2014. Am început totul dintr-o joacă, acum doi ani de zile, şi iată că acum, în 2014, al treilea an în care facem Carnaval, dumneavoastră sunteţi în număr atât de mare şi vreau să vă mulţumesc, iar noi facem repetiţii până la 1.00 - 2.00 noaptea, ca să puteţi avea parte de un spectacol frumos”, a spus Mazăre. „A fost alături de noi dublul campion mondial la karate şi campion mondial la K1, brazilianul Francisco Filho. A venit la Carnaval şi a luptat din plăcere. Este venit aici la o şcoală de karate şi a luptat cu preşedintele Federaţiei Române de Karate, cu Dorel Bulearcă. Francisco Filho nu a participat la niciun carnaval în Brazilia, primul este cel din România”, a mai afirmat Mazăre. De asemenea, primarul a mulţumit reprezentanţilor circului Americano, aflat în această perioadă în Mamaia, care au participat la Carnaval cu animalele lor fără să primească vreun ban. Primarul a primit o plachetă specială din partea preşedintelui Federaţiei Românie de Arte Marţiale, Dorel Bulearcă, și echipament de karate cu centură neagră cu doi dani, iar brazilianul Filho a primit un trofeu special Fashion TV pentru participare.
ROLURI FASCINANTE, MULȚI PARTICIPANȚI „Din ce în ce mai greu, din ce în ce mai complicat, din ce în ce mai complex şi din ce în ce mai frumos şi mai spectaculos, aşa a fost. Am îngheţat aseară, am îngheţat ieri seară, alaltăieri seară, dar am avut invitaţi de vază, de marcă şi se şi vede, pentru că, după părerea mea, au fost cel puţin oamenii care au fost la Ştefan cel Mare, când eram în mijlocul sezonului”, a declarat, sâmbătă, Mazăre, referindu-se şi la numărul mare al celor care au urmărit spectacolul.
Întrebat care dintre cele trei personaje interpretate anul acesta i-a plăcut, primarul a răspuns: „E greu să spun, fiecare a fost diferit. Toate mi-au plăcut, toate au fost de conducători care şi-au iubit şi şi-au condus oamenii, de bărbaţi puternici, care au avut multe femei. E adevărat că pe Ramses îl invidiez puţin”.
Radu Mazăre a purtat diverse costume la ediţiile anterioare ale Carnavalului, fiind, pe rând, spartan, sultan, samurai, maharajah, rege britanic, Ludovic al XIV-lea, Nabucodonosor şi Suleyman Magnificul. În această vară, el a fost mai întâi Cezar, apoi Ştefan cel Mare, iar la final, Ramses al II-lea. Pentru la anul, are în vedere interpretarea unor lideri politici și militari din secolul trecut, precum Fidel Castro, Ernesto Che Guevara și Nicolae Ceaușescu.
Carnavalul a continuat după povestea lui Ramses al II-lea, fiind rândul cluburilor să prezinte publicului show-urile lor cu muzică şi dans, intercalate cu prezentări de modă. Cluburile au fost premiate din partea Fashion TV pentru participarea din acest an la Carnaval și pentru spectacolele incendiare. La ediția din 2014 a Carnavalului au participat cluburile Bellagio, Crema, Ego, Fratelli, Le GaGa, Luv și Princess. Carnavalul s-a încheiat puţin după miezul nopţii, pe acordurile imnului staţiunii din această vară, „A lu’ Mamaia”, interpretat de Delia şi de Speak.
Crescendo de amploare și complexitate
Distracția cea mare a luat sfârșit la Mamaia în cel mai spectaculos mod, la care aproape nimeni nu s-ar fi așteptat în urmă cu puțini ani. Carnavalul Mamaia a crescut ca valoare și complexitate nu doar de la an la an, ci de la un weekend la altul. Așa cum a spus inițiatorul său, primarul Radu Mazăre, totul a pornit dintr-o joacă. Aproximativ 500 de oameni au muncit intens, în vara aceasta, pentru realizarea celui mai spectaculos eveniment de stradă de la Marea Neagră. Fotomodele, dansatori, cascadori, designeri, DJ, bodyguarzi, tehnicieni, stiliști, actori, salvamari, clubberi, cântăreți, sportivi, dresori, iluzioniști, diverse vedete, polițiști și numeroși alți membri de staff și-au unit forțele pentru realizarea Carnavalului Mamaia 2014, în iulie și august, în fiecare sâmbătă. Radu Mazăre a ținut să le mulțumească tuturor pe scenă, nominalizându-i pe mulți dintre aceștia, printre care și fratele său, Mihai Mazăre, directorul Fashion TV România, Nelu Mirea, sau creatoarele costumelor de Carnaval, Roxana și Florentina Mihalache de la Pallugio.
Parc special
Radu Mazăre a precizat că pentru anul viitor se gândeşte să ofere posibilitatea oamenilor să îmbrace costumele care au fost până acum la Carnaval. „Am o idee, mă gândesc să fac un fel de Disneyland care să cuprindă toate carele alegorice pe care le-am folosit, hainele şi personajele pe care le-am pus în scenă, unde oamenii pot veni, se pot urca pe car, se pot îmbrăca, se pot filma, se pot fotografia cu hainele, costumele personajelor care au fost puse în scenă. Este un proiect destul de greu, dar mă gândesc că face sens şi va prinde la multă lume. Cred că oricare dintre zecile de mii de oameni de aici ar vrea să fie îmbrăcaţi aşa şi urcaţi pe care alegorice”, a explicat Mazăre.