Veşti bune pentru consumatori! După reducerea TVA la pâine, autorităţile pregătesc scăderea taxei şi în sectorul cărnii. Potrivit secretarului de Stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, TVA va scădea la 9%, întrucât evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%. „Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redusă, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare”, a spus Irimescu. El a precizat că analiza realizată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a indicat două probleme, respectiv importurile reale şi nereale şi producţia „la negru“ din România. „Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24%, subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012”, a arătat Irimescu. Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost, în 2011, de 230 milioane de euro. Producătorii de carne constănţeni spun că reducerea TVA a cărnii la 9% îi va avantaja, pentru că vor putea vinde mai multe produse. „Deşi ne chinuim foarte mult cu creşterea animalelor, cred că măsura este una benefică. În acest fel, poate reuşim şi noi să vindem mai multe produse pe piaţă”, a declarat Ionuţ Ghiocel, producător de bovine din localitatea Ciobanu. La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.