Carne de cal în şapte restaurante din ţară?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anchete în derulare

Carne de cal în şapte restaurante din ţară?!

Eveniment 22 Februarie 2013 / 00:00 614 accesări

Nici noi nu mai ştim ce punem în farfurie! Scandalul cărnii de cal s-a mutat din Franţa în România! Autorităţile româneşti au găsit, în urmă cu două zile, carne de cal etichetată ca fiind de vită într-un depozit din Ilfov. Firma suspectată că ar fi distribuit carne de cal este din Alba. Ancheta declanşată de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dus la amendarea societăţii respective şi confiscarea cărnii. Preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a declarat că, potrivit listei de distribuţie de la depozitul din Ilfov, cantităţi din lotul respectiv au ajuns în şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food. „Unităţile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA, care au constatat că acestea au achiziţionat cantităţi mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aprox. trei-patru kilograme pe fiecare unitate, acestea nemaifiind găsite în momentul anchetei”, a declarat şeful ANSVSA. Carnea congelată a fost etichetată drept \"vrăbioară de vită\", probele ridicate în urma verificărilor indicând faptul că este carne de cal. Ţurcanu a completat că, în prezent, se fac verificări pentru a se stabili dacă din punct de vedere microbiologic această carne are probleme. Totodată, au fost sesizate Poliţia Ilfov şi Poliţia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existând posibilitatea ca aceasta să fi fost adusă ilegal în unitatea de depozitare. Carnea găsită în depozitul din judeţul Ilfov a fost sechestrată, firma fiind sancţionată şi totodată fiind suspendată activitatea acesteia până la soluţionarea problemelor. Şeful ANSVSA a mai spus că ar putea fi întâmpinate probleme la produsele din carne de cal doar dacă tăierea se face în alte unităţi decât cele autorizate. În România sunt 35 de unităţi autorizate pentru tăierea cailor. ANSVSA a precizat că lotul de carne găsit în depozitul din Ilfov era destinat consumului pe piaţa naţională, şi nu comerţului intracomunitar, astfel că \"nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene\".

ÎN CAZUL CĂRNII DE CAL, AUTORITĂŢILE SUSPECTEAZĂ O POSIBILĂ FRAUDĂ. DIN ACEST MOTIV, CONDUCEREA ANSVA A ANUNŢAT ŞI SERVICIUL DE INVESTIGARE A FRAUDELOR.

CE ZICE MINISTERUL AGRICULTURII? La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a propus ca unităţile care procesează cantităţi de carne falsificate să fie închise definitiv iar cei care sunt responsabili, respectiv administratorii şi patronii, să plătească din punct de vedere penal.



12