Autorităţile române au fost avertizate, ieri, pe Sistemul Rapid de Alertă, despre o posibilă suspiciune de fraudă prin înlocuirea de carne de vită cu carne de cal în cazul a 200 kilograme de carne tocată, în Capitală, a anunţat preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu. \"În cursul zilei de astăzi (joi - n.r.) a apărut pe sistemul rapid de alertă o suspiciune de fraudă, de substituire de specie carne de vită cu carne de cal. Am declanşat ancheta, colegii noştri au sechestrat lotul incriminat. Este vorba de o cantitate de aproximativ 200 de kilograme de carne tocată. S-au recoltat probe din această cantitate, se vor face analizele, sunt plecaţi în teritoriu colegii, la unitatea care a livrat şi a procesat carnea iniţial şi a dat către piaţă carne tocată şi după ce avem rezultatele analizelor de laborator şi a anchetei vă vom anunţa\", a spus Mănăstireanu.
CONSERVE DE RAVIOLI RETRASE DIN CANTINE ŞCOLARE ÎN FRANŢA Conserve de ravioli servite în cantine din Bordeaux şi Mérignac, în sud-vestul Franţei, au fost retrase din cantine şcolare, după descoperirea de carne de cal, relatează AFP. \"S-au detectat anomalii la conserve de ravioli etichetate drept “numai din vită”\", a anunţat într-un comunicat servciul însărcinat cu restaurarea în cantine, precizând că aceste conserve nu prezentau \"niciun risc sanitar\". În cadrul unor analize efectuate în mod regulat în cantinele şcolare fost descoperită prezenţa cărnii de cal. Conservele de ravioli reprezentau prânzul alternativ servit în timpul grevelor, intemperiilor sau unor pene de material. La sfârşitul lui ianuarie, în cursul unei greve de două zile a personalului municipal din oraşul Bordeaux, s-a servit ravioli, a declarat părintele unui elev pentru AFP. Societatea Panzani a anunţat la 26 februarie că a detectat prezenţa cărnii de cal în mai multe conserve de ravioli din carne de vită fabricate de marca William Saurin.