În Săptămîna mare a Paştelui, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Constanţa şi Inspecţia Sanitară de Stat şi-au mobilizat toţi inspectorii în pieţele constănţene. Ieri, o echipă a OJPC Constanţa, împreună cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, au efectuat un control în Piaţa Griviţei, la hala amenajată pentru vînzarea cărnii de miel, dar şi la legume şi produsele de patiserie. În timpul controlului, echipa OJPC, condusă de directorul instituţiei, Gheorghe Trandafir, a depistat la hala de carne, mai multe nereguli privind igiena. „Am găsit tasurile de la cîntar murdare. Cel mai probabil acestea erau de la sectorul de legume, pentru că în interior aveau pămînt”, a explicat Trandafir. Totuşi, cele mai multe nereguli au fost găsite la sectorul de legume şi fructe. Aici, inspectorii au găsit legume pline de pămînt expuse la vînzare, fructe stricate printre cele sănătoase şi lipsa datelor de identificare a celor mai mulţi dintre comercianţi. Nici la produsele de patiserie, situaţia nu este mai bună. Directorul OPC a declarat că toţi agenţii economici controlaţi, ieri, şi care prezentau nereguli, riscă sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei, în funcţie de gravitatea abaterilor de la legislaţie.
Vînzare din maşină
La controlul efectuat, ieri, în Piaţa Griviţei, inspectorii OJPC au fost însoţiţi şi de jurnalişti. Pentru că aceştia din urmă au sosit primii, au surprins nişte bărbaţi care vindeau carne de miel direct din maşină. Este vorba de două persoane, care aveau într-o maşină Dacia papuc carosată, cu numărul de înmatriculare CT 46 KTU, mai multe animale sacrificate. La vederea reprezentanţilor presei locale, cei doi au încuiat maşina şi s-au făcut nevăzuţi înainte de apariţia inspectorilor. Totodată, a fost surprins un vînzător care, din comoditate, îşi făcea aprovizionarea prin una dintre ferestre, în loc să ocolească hala de carne, cum era normal. „Noi nu putem să monitorizăm fiecare colţ de stradă, dar putem să îi asigurăm pe consumatori că în locurile autorizate din pieţe, pentru vînzarea cărnii de miel, se respectă regulile de igienă şi prevederile legislaţiei”, a precizat Trandafir.
Nici vizita inspectorilor ISS nu a rămas fără urmări. La unul dintre magazinele din Piaţa Griviţei, inspectorii au descoperit că toată carnea de miel care era tranşată într-o încăpere din spatele unităţii, care fusese amenajată pentru acest tip de operaţiuni, însă, în acelaşi loc erau depozitate şi produse de panificaţie. “Carnea este tranşată pe cartoane. Depozitarea în acelaşi loc a unor astfel de produse creşte riscul de infestare a acestor două tipuri de alimente”, a declarat inspectorul Ilie Panait, din cadrul ISS. Deoarece regulile de igienă au fost încălcate, inspectorii vor sancţiona unitatea de alimentaţie publică cu o amendă ale cărei valori este cuprinsă între 2.000 şi 6.000 lei. Controlul a continuat la o măcelărie din aceeaşi piaţă. Angajaţii de acolo nu aveau un echipament potrivit, iar podeaua din încăperea în care se tranşa carnea era murdară. Şi aceşti comericanţi s-au ales cu o amendă din partea ISS cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei. Seria de controale a continuat şi în alte pieţe din Constanţa şi unii comercianţi s-au ales cu amenzi pentru nerespectarea regulilor de igienă.