Integrarea României în Uniunea Europeană a generat un nou val de scumpiri chiar din prima zi a anului, însă românii vor putea să se bucure în cel mai scurt timp şi de primele beneficii. Cu toate că va mai trece mult timp pînă cînd firmele autohtone vor putea face o concurenţă serioasă firmelor europene, în urma extinderii către Est şi a eliminării taxelor vamale, carnea şi produsele adiacente importate din spaţiul comunitar se vor ieftini cu pînă la 10%. Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (FPRIA) - Romalimenta, măsura se va resimţi chiar din această lună, urmînd să fie aplicată şi în cazul unor produse precum vinurile, ciocolata şi băuturile spirtoase de import. „Deocamdată, mai există stocuri de carne şi produse din carne din importurile realizate în 2006, însă considerăm că românii vor simţi efectele ieftinirilor în cel mult două săptămîni”, a declarat preşedintele FPRIA - Romalimenta, Sorin Minea. De altfel, specialiştii consideră că marile firme europene vor veni în România prin reţeaua de supermarketuri cu produse la preţuri mai mici decît cele practicate de producătorii interni. Pe de altă parte, produsele din carne vor avea aceleaşi preţuri ca în ţările din UE, unde există diferenţe considerabile între produsele de bază şi cele de lux. „Producătorii interni trebuie să se alinieze acestor preţuri altfel riscă să nu facă faţă concurenţei din afară. Acest an va fi unul în care preţurile produselor alimentare se vor stabiliza, la fel ca în spaţiul comunitar, fluctuaţiile fiind foarte mici, în ciuda presiunilor venite de pe piaţa neagră ca urmare a infuziei de produse ieftine şi necontrolate. În momentul de faţă, carcasa de porc importată se vinde cu 52.000 lei/kg, în timp ce la producătorii interni preţul este de circa 70.000 lei”, a mai declarat Sorin Minea.