Comisia Europeană a anunţat că urmăreşte îndeaproape situaţia creată de contaminarea cu dioxină a cărnii de porc de provenienţă irlandeză şi a cerut duminică experţilor europeni în probleme de siguranţă alimentară să asigure schimbul de informaţii pe această temă. Guvernul irlandez a anunţat, sîmbătă, retragerea de pe piaţă a tuturor alimentelor din carne de porc, comercializate după data de 1 septembrie, ca urmare a descoperirii unor produse contaminate cu dioxină. Autorităţile încearcă să determine destinaţia produselor contaminate, dar apreciază că este încă prea devreme pentru a putea stabili care sînt ţările unde au ajuns acestea.
Contaminarea cărnii a fost provocată de hrana destinată porcilor, livrată în zece crescătorii irlandeze, care asigură 10% din cantitatea totală de carne de porc produsă în Irlanda. Alte crescătorii care au fost aprovizionate cu acelaşi tip de hrană au fost izolate, ca măsură de precauţie, şi efectuează analize pentru a stabili nivelul de contaminare. În mostrele contaminate, nivelul de dioxină depăşeşte de 100 de ori nivelul maxim acceptat conform normelor UE. Expunerea de scurtă durată la dioxină, produs susceptibil să provoace cancer, nu are consecinţe pentru sănătatea oamenilor. Dioxinele, poluanţi organici persistenţi, pot apărea şi în urma unor evenimente naturale, cum sînt incendiile de pădure, însă în general sînt subproduse ale unor proceduri industriale, incinerarea deşeurilor, prelucrarea oţelului, procese metalurgice sau producerea de ierbicide şi pesticide.
Autorităţile franceze şi belgiene au fost primele care au descoperit carne de porc de provenienţă irlandeză contaminată cu dioxină, în cursul unor controale efectuate la graniţă, a anunţat, duminică, Agenţia Irlandeză pentru Securitatea Alimentară. Experţii UE vor discuta în cursul zilei de azi despre acest incident, iar reprezentanţii agenţiilor pentru siguranţa alimentară din ţările afectate se vor întîlni marţi. Carnea fusese însă tranşată în Olanda, de unde ar fi putut ajunge mai departe în Germania. De altfel, Guvernul german a cerut, duminică, retragerea de pe piaţă a cărnii de porc provenite din Irlanda. Germania, cel mai mare consumator de carne de porc din Europa, importă produsele în principal din Olanda şi Danemarca. În mod tradiţional, principalul beneficiar al exporturilor irlandeze este Marea Britanie, însă Ministerul irlandez al Agriculturii a semnalat că produsele ar putea fi prezente în cîteva ţări europene. Măsura anunţată în Irlanda va afecta grav industria cărnii de porc, sector în care lucrează 5.000 de persoane şi aduce venituri de 400 de milioane de euro.