România a importat, în primele două luni din 2018, carne şi preparate din carne în valoare de 124,8 milioane euro, în creştere cu aproape 27%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În schimb, exporturile din sector au fost de aproape două ori mai mici decât importurile, cifrându-se la 63,3 milioane euro, deşi au înregistrat o creştere cu 14,7% în primele două luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2017. Pe acest segment, România se află de ani buni pe deficit; trendul se menține și în 2018, diferența ajungând la -61,5 milioane euro. Anul trecut, România a înregistrat un deficit de 853,9 milioane euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 53% faţă de 2016, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Principalele produse exportate anul trecut au fost cerealele, în condiţiile în care numai încasările din grâu şi porumb au atins 1,73 miliarde euro. Pe de altă parte, în topul produselor importate s-a menţinut carnea de porc, cu o valoare de 475 milioane euro. Per ansamblu, în primele două luni din 2018, exporturile României au însumat 10,88 miliarde euro şi au crescut cu 11,6% comparativ cu același interval din 2017, în vreme ce importurile au însumat 12,539 miliarde euro, în urcare cu 13,9%.