Carnea de porc se scumpeşte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Veste proastă

Carnea de porc se scumpeşte

Eveniment 29 Mai 2013 / 00:00 430 accesări

Preţul tot mai mare al furajelor, trendul ascendent al costurilor utilităţilor, precum şi vremea secetoasă care se anunţă pentru acest an sunt doar câteva dintre motivele pentru care producătorii sunt nevoiţi să majoreze preţul cărnii de porc. \"Crescătorii şi procesatorii au amânat scumpirea produselor din carne de porc pentru a evita scăderea şi mai mare a consumului, asumându-şi creşterile de preţ la furaje şi la utilităţi. Mulţi dintre procesatori nu mai pot susţine aceste creşteri, astfel că vor opera majorări de preţ la raft” a declarat, într-un comunicat, Olimpiu Şoneriu, director al unei mari companii producătoare. Potrivit acestuia, preţurile vor fi majorate cu până la 15% până la sfârşitul anului, dar în perioada imediat următoare creşterile vor fi de aproximativ 7%. Conform oficialilor companiei, creşterea costurilor în ceea ce priveşte producerea cărnii de porc este cauzată, deopotrivă, de preţul mare al porcilor mici, pe care fermierii îi achiziţionează din Vestul Europei, dar şi de schimbările la nivel legislativ în domeniu la nivelul Uniunii Europene. Astfel, producătorii vor fi nevoiţi să investească în infrastructura fermelor, pentru a asigura spaţiul minim cerut de UE pe cap de animal sau pasăre. \"Procesatorii vor fi nevoiţi să implementeze aceste directive, astfel că vor fi nevoiţi să investească în adaptarea fermelor la noile condiţii” a adăugat Şoneriu. Aşadar, banii de rulaj ai fermierilor vor intra în construcţia de spaţii şi infrastructură şi mai puţin în înnoirea populaţiei de animale. Preţurile nu vor creşte însă excesiv, fiind limitate de trendul economic preventiv din România, dar şi de Consiliul Concurenţei care monitorizează atent acest aspect.

Taguri articol


12