După ce anul trecut au sărbătorit Paştele cu miei din Australia şi Turcia, românii care visează la o masă tradiţională de sărbători trebuie să scoată, din buzunare, bani mai mulţi decît se aşteptau. Cu o lună înainte de sărbătorile pascale, procesatorii de carne nu ştiu încă modul în care vor comercializa carnea de miel! Preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu, a declarat că un preţ corect la carnea de miel nu trebuie să depăşească 16 pe kilogram, chiar dacă mulţi crescători vor cel puţin 25 lei/kilogram. „Ar fi corect ca, la fiecare Paşte, să fie impus un mercurial la carnea de miel, ca să poată cumpăra carne toţi românii. Aşa ceva se întîmplă în Grecia pentru că există prevederi în legislaţia UE, ceea ce înseamnă că s-ar putea aplica şi în România”, a precizat Dumitriu. Acesta a subliniat că, în cazul în care preţul cărnii de miel va ajunge la 25 lei/kg, foarte puţini români îşi vor permite să cheltuiască bani pentru a cumpăra un miel de 8 - 10 kilograme pentru masa de Paşte. “La aceste preţuri, românii mai adaugă ceva bani şi îşi cumpără un porc. Din păcate, românii sînt mari amatori de carne de porc, carnea de oaie fiind consumată doar cu ocazia acestei sărbători”, a spus preşedintele PACERO. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în perioada Sărbătorilor Pascale din acest an, se vor sacrifica între 3 - 3,5 milioane de miei, un număr aproape similar cu cel din 2007. Preşedintele PACERO afirmă că marile lanţuri de magazine se vor aproviziona cu carne de miel din import dacă preţurile din ţările europene vor fi mai accesibile decît cele autohtone. De altfel, Direcţia de Zootehnie din MADR estimează că, în 2008, carnea de miel în viu la crescători va fi de 8 - 9 lei/kg faţă de 7,5 lei anul trecut, iar carnea de miel în carcasă se va situa între 18 şi 21 lei/kg, comparativ cu 15 lei/kg în 2007.