Carnea porcilor din gospodăriile ţărăneşti, amendată în piaţă cu 10.000 de lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Carnea porcilor din gospodăriile ţărăneşti, amendată în piaţă cu 10.000 de lei

Social 19 Ianuarie 2008 / 00:00 3845 accesări

Prin stabilirea strategiei de eradicare a pestei porcine de către Autoritatea Naţională Sanitară Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ţăranii care comercializează carnea de la porcii crescuţi în gospodării ar putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. După stabilirea normelor de biosecuritate obligatorii din sistemele non-profesionale şi cele comercial-industriale de creştere a porcilor, ANSVSA a formulat reguli specifice de vînzare a porcilor şi a produselor obţinute prin sacrificarea animalelor. Astfel, ţăranii nu au voie să vîndă animalele vii decît în localitatea în care se află gospodăria, în timp ce abatoarele care acceptă porci din exploataţiile non-profesionale sînt amendate cu sume de pînă la 10.000 de lei. Acestea din urmă riscă şi confiscarea întregii cantităţi de carne proaspătă, iar dacă în decurs de şase luni de la aplicarea amenzii, unitatea a mai încălcat regula de două ori, pierde autorizaţia sanitar-veterinară de funcţionare pentru şase luni. În acelaşi timp, ţăranii care cresc porci pentru propriul consum trebuie să anunţe veterinarul la fiecare îmbolnăvire a animalelor. Adăposturile porcilor trebuie să fie conforme cu regulile de bunăstare animală şi să fie amplasate la o distanţă „considerabilă” de gospodăria învecinată, împrejmuite cu gard, fiind interzis accesul animalului pe păşuni. De asemenea, creşterea porcilor pentru consumul propriu este permisă exclusiv în mediul rural, fiind interzisă în oraşe şi în păduri.



Ştiri recomandate

12