Consumul de carne din România este la un nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din țările dezvoltate, media lunară fiind de 3,39 kilograme/persoană, se arată într-un raport al Institutului Național de Statistică (INS) - „Împreună cu preparatele din carne, consumul lunar se ridică la 4,51 kg/persoană, în creștere față de anul anterior cu 0,02 kg; asta înseamnă un consum mediu anual de 54,2 kg/persoană“. Interesant este că gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai mare consum de carne (4,89 kg de carne proaspătă pe lună și, respectiv, 6,53 kg de carne și preparate din carne). La polul opus, pâinea și produsele de franzelărie reprezintă unul dintre alimentele de bază pentru toate categoriile de gospodării analizate - „În 2016, consumul mediu lunar a fost de 8,24 kg/persoană, însemnând 98,9 kg/an. Consumul cel mai scăzut de pâine și produse de franzelărie s-a înregistrat în gospodăriile agricultorilor (7,99 kg/persoană)“.