Carnea roşie ar putea creşte riscul de diabet

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Carnea roşie ar putea creşte riscul de diabet

Monden 12 August 2011 / 00:00 515 accesări

Consumul zilnic de carne roşie, provenind mai ales din mezeluri, creşte semnificativ riscul de declanşare a diabetului de tipul II. Potrivit unui nou studiu, cel mai mare realizat până în prezent, efectuat de cercetătorii Facultăţii de Sănătate Publică de la Harvard, o cantitate de 100 de grame de carne roşie consumată zilnic creşte cu 19% riscul de declanşare a diabetului. În cazul consumului zilnic a 50 de grame de carne roşie provenind din mezeluri, adică crenvurşti, cârnaţi sau pastramă, riscul de diabet creşte cu 51%. În schimb, înlocuirea acestui tip de carne cu surse de proteine mai sănătoase, precum lactatele cu conţinut scăzut de grăsimi, nucile şi cerealele integrale, poate scădea semnificativ riscul de diabet de tipul II, asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă.

Dacă o persoană care consumă zilnic minimum 100 de grame de carne roşie, de vită, oaie sau cal ar înlocui acest aliment cu aceeaşi cantitate de proteine provenind din nuci, riscul de diabet ar scădea cu 17%. Totodată, riscul ar scădea cu 23% dacă s-ar înlocui carnea roşie cu cereale integrale. S-au luat în calcul, în determinarea acestor valori, vârsta participanţilor la studiu, indicele de masă corporală şi alţi factori de risc. Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat răspunsurile unui chestionar completat de 37.083 de bărbaţi monitorizaţi 20 de ani şi de 79.570 de femei monitorizate 28 de ani. Lor li se adaugă 87.504 de asistente medicale monitorizate 14 ani. Cercetătorii au efectuat o meta-analiză, incluzând rezultatele studiului lor şi cele ale altor studii precedente, analizând astfel datele oferite de 442.101 persoane. Peste 28.000 de participanţi la studiu s-au îmbolnăvit de diabet în timpul studiului.

La nivel mondial, circa 350 de milioane de adulţi sunt bolnavi de diabet. Studii mai mici efectuate în ultimii ani au stabilit legături între un risc crescut de diabet şi consumul de mezeluri pe bază de carne roşie, însă în ceea ce priveşte carnea roşie ca atare, rezultatele nu au fost concludente. Un alt studiu realizat de specialiştii de la Harvard în 2010 indica o legătură între consumul regulat de carne roşie şi un risc crescut de maladii cardiovasculare, însă fără a face diferenţa între carnea procesată şi cea non-procesată. Totodată, consumul de carne roşie ar tripla riscul de recidivă în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu un cancer de colon, comparativ cu cei care au un regim alimentar bogat în fructe, legume şi peşte. Consumul zilnic de carne roşie creşte şi riscul de cancer mamar înaintea menopauzei.

Taguri articol


12