Carnea roşie poate dubla riscul de cancer la sîn

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Carnea roşie poate dubla riscul de cancer la sîn

Monden 15 Noiembrie 2006 / 00:00 593 accesări

Obişnuinţele culinare a 90.000 de femei aflate în premenopauză au fost studiate de o echipă de cerecetători americani. Concluzia studiului este cît se poate de clară: consumul excesiv de carne roşie ar putea dubla riscul de apariţie a cancerului la sîn.

O porţie şi jumătate de carne roşie consumată zilnic dublează riscul de apariţie a cancerului mamar comparativ cu un consum de carne roşie de trei sau mai puţine ori pe săptămînă. Studiul s-a desfăşurat în perioada 1989 - 2003. În 1991, 1995 şi 1999, voluntarele au completat nişte chestionare în care trebuiau să indice cît de des au consumat 130 de alimente şi băuturi diferite. O dată la doi ani, voluntarele trebuiau să raporteze dacă au fost sau nu diagnosticate cu cancer la sîn. Cazurile erau confirmate prin rapoarte medicale. Cercetătorii au mai studiat şi natura tumorilor apărute, fiind interesaţi dacă acestea erau alimentate de hormonii estrogen sau progesteron. La finalul acestui studiu, 1.021 de femei dezvoltaseră deja cancer la sîn. Voluntarele ce consumaseră zilnic peste o porţie şi jumătate de carne roşie aproape îşi dublaseră riscurile de cancer.

Carnea roşie procesată şi gătită conţine substanţe cancerigene, precum aminele heterociclice ce se formează în timpul preparării. O a doua explicaţie este dată de hormonii de creştere administraţi vacilor în Statele Unite, dar care nu sînt administraţi animalelor în Europa. O a treia explicaţie este că acest tip de carne este o sursă de hemuri de fier, compuşi ce provoacă dezvoltarea tumorilor alimentate de estrogen. Sînt necesare mai multe studii pentru a stabili o asociere clară între consumul de carne roşie şi cancerul la sîn. În prezent, cei mai mari factori de risc pentru această maladie sînt sexul şi vîrsta înaintată.



12