Cea mai mare carte de bucate din România, de trei metri înălțime, intitulată ''Euphoria'', a fost lansată duminică de chef Cosmin Toma, un bucătar căruia îi place să inventeze rețete și, totodată, să le reinterpreteze pe cele clasice.
Lansarea a avut loc în cadrul unui festival gastronomic desfășurat la Alba Iulia.
Cosmin Toma nu se află la prima performanță de acest gen, în urmă cu doi ani acesta prezentând publicului o carte de bucate de un metru înălțime, volum care cuprindea, în patru capitole, peste două sute de rețete culinare, tradiționale și high class, aparținând și altor bucătari, și peste o sută de fotografii.
Dată fiind dimensiunea actualei cărți — trei metri, aceasta nu are pagini, fiind formată din cele două coperte, unde, alături de aprecierile unor colegi de breaslă, sunt tipărite patru rețete inedite concepute de către Cosmin Toma — ''Ciorbă de burtă în formă de piramidă'', ''Rose de Toma'' (Trandafiri Murați), ''Mușchiuleț de porc umplut cu muștar și bacon, servit cu sos travilion'' și ''Cremeș'', de asemenea un preparat reinterpretat.
Toma a susținut duminică, în cadrul primei ediții a ''Alba Carolina Food Fest'', eveniment organizat în Șanțurile Cetății din Alba Iulia, și un show culinar, prilej cu care a preparat, printre altele, și înghețată cu bacon.
Participant de-a lungul timpului la diverse competiții, expoziții cu specific culinar, inclusiv show-uri de televiziune — el însuși prezentator și realizator la o televiziune locală, chef Cosmin Toma poate fi catalogat drept un bucătar care nu duce lipsă de creativitate și inventivitate. Acestuia îi place să reinterpreteze nu doar rețete tradiționale, dar și clasicul aranjament al mâncării în farfurie. Printre rețetele sale inedite se mai numără și ''Sarmale întoarse'', ''Desert din vanilie servit în intestin de porc'' sau ''Ghiveci cu flori''.