Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a anunţat că va iniţia editarea unei „cărţi negre\" a patrimoniului, pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei „dezastruoase\" a unor monumente istorice. Paleologu a declarat, ieri, că este important ca această „carte\" să fie însoţită şi de un deviz de cheltuieli pentru restaurare. „Îmi propun să iniţiez şi să public o carte neagră a patrimoniului, pentru a avea o vedere de ansamblu a situaţiei patrimoniului din România. Întîi, voi publica o carte mai succintă, iar apoi vom detalia. Important e să atragem atenţia opiniei publice şi clasei politice asupra dezastrului în care ne aflăm în privinţa patrimoniului\", a spus ministrul Culturii, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Primăria Cluj-Napoca.
Potrivit acestuia, cartea nu are ca obiectiv „să ne văicărim şi să ne lamentăm\", ci obiectivul este să se atragă atenţia asupra stării patrimoniului. „Este un instrument politic pentru Ministerul Culturii, pentru toţi cei interesaţi în prezervarea patrimoniului. Vom avea şi un deviz estimativ a ceea ce înseamnă întreţinerea moştenirii noastre culturale. Cînd vine vorba de armată, nimeni nu întreabă dacă e nevoie de bocanci pentru soldaţi. Avem un patrimoniu bogat şi nu ne putem bate joc de el în felul în care s-a făcut în ultimii douăzeci de ani\", a spus Theodor Paleologu. Acesta a explicat că în Ministerul Culturii din România sînt şapte persoane care se ocupă de patrimoniu, pentru toată ţara, în timp ce în Franţa sînt 1.400.
În condiţiile unui buget de austeritate al ministerului, Paleologu şi-a propus ca strategie identificarea anumitor priorităţi, a monumentelor care se vor prăbuşi dacă nu sînt reparate. „Este un obiectiv de pompieri. Eu mă văd ca un ministru pompier, să intervin acolo unde este o situaţie de criză sau unde un antreprenor imobiliar vrea să facă nu ştiu ce dezastru urbanistic. Cred că sînt primul ministru care şi-a dat în judecată propria direcţie culturală din subordine, din Bucureşti\", a precizat ministrul.
Al doilea punct al strategiei prevede acţionarea asupra unor monumente care pot fi reparate destul de repede, pentru a crea efectul bunului exemplu.
Paleologu a precizat că în elaborarea „cărţii negre\" a patrimoniului va conta pe Institutul Naţional pentru Monumente Istorice, pe Comisia prezidenţială pentru patrimoniu şi pe organizaţiile societăţii civile, care sînt „trupe de şoc ale salvării patrimoniului\". „Cartea neagră\" ar putea fi finalizată în cîteva luni.
Ministrul a apreciat că patrimoniul se află într-o situaţie de „criză\" şi de aceea vorbeşte mereu despre acest subiect. „Avem de-a face cu o situaţie de criză. Niciodată în istoria României nu s-a distrus patrimoniul cu atîta inconştienţă şi sălbăticie ca în ultimii ani\", a spus Paleologu. Acesta a precizat că Bucureştiul este „un contraexemplu\" în materie de patrimoniu.