„Carte tristă şi-ncâlcită”, din dragoste de Eminescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Carte tristă şi-ncâlcită”, din dragoste de Eminescu

Cultură 12 Iunie 2010 / 00:00 1050 accesări

Din dragoste şi respect pentru cuvânt, dar mai ales dintr-o dragoste imensă pentru Mihai Eminescu, părintele Teofil Bradea a venit tocmai din Oradea pentru a-l „restitui” Constanţei pe marele poet de la a cărui trecere în veşnicie se vor împlini, marţi, 121 de ani, prin lansarea volumului „Carte tristă şi-ncâlcită”. Evenimentul editorial a avut loc ieri după-amiază, la Casa de Cultură a Sindicatelor (CCS), în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Oraşul ales pentru acest eveniment nu este câtuşi de puţin întâmplător. „Poetului nostru i-a plăcut marea, iar în momentele lui de comunicare cu divinitatea îşi dorea să-şi împlinească somnul de veci la malul mării”, a spus pr. Teofil Bradea. „Eminescu este, pentru orice om care caută, un univers. Poate niciun om din neamul nostru nu a căutat infinitul aşa cum l-a căutat Eminescu. Şi l-a căutat cu valenţele sale lăuntrice”, a spus IPS Teodosie, împărtăşind cu autorul volumului pasiunea pentru opera marelui poet.

Însetat de cunoaştere şi adevăr, părintele Teofil Bradea a scos la iveală poezii mai puţin cunoscute ale lui Eminescu, propunându-i cititorului „Cărţii triste şi-ncâlcite”, un joc al minţii asemănător cu rezolvarea unui rebus. „Încercaţi să vă jucaţi cu aceste versuri stângace ale mele, din care al patrulea este al lui Eminescu. Încercaţi, după aceea, să vedeţi dacă le recunoaşteţi. Dacă recunoaşteţi o sută de versuri din cele 560 înseamnă că aţi citit mult poezia lui Eminescu”, i-a îndemnat pe cei prezenţi pr. Teofil Bradea. Părintele a vorbit despre modul în care personalitatea lui Eminescu a fost percepută peste hotare, amintind de personalităţi culturale care i-au dedicat studii ample poetului român. El a omagiat personalitatea acestui „arhitect desăvârşit al versului românesc”, considerându-l „un laic, apărător al bisericii, copleşit până la obsesie de adevăr”.

Volumul semnat de părintele orădean şi prefaţat de eminescologul Theodor Codreanu este unic. El reuneşte poezii, scrieri critice, evocări, mini-exegeze şi învăţături. „Cartea tristă şi-ncâlcită” a ajuns şi în penitenciarele din Botoşani, Târguşor şi Mărgineni.

Pr. Teofil Bradea pregăteşte un nou volum în care va scoate la iveală aspecte din ultimele clipe ale lui Eminescu.



12