Cartea pentru copii care a scandalizat internetul. Incredibil ce scrie în ea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Când voi fi mare, voi fi bogat“

Cartea pentru copii care a scandalizat internetul. Incredibil ce scrie în ea!

Social 07 Mai 2016 / 08:02 3059 accesări

În ultimul timp au început să apară tot mai multe cărți și manuale de educație financiară pentru copii, mai ales datorită faptului că din ce în ce mai mulți părinți devin conștienți că micuții lor trebuie să cunoască importanța banilor de la vârste cât mai fragede. ”În vremurile în care ne situăm, motivația cea mai importantă pentru fiecare ființă e câștigul financiar. Nimeni nu poate face voluntariat pentru a se întreține. Faptul că reușim să îl facem pe copil să valorizeze lucrurile pe care le obține, chiar dacă vorbim de o jucărie, înseamnă că îl responsabilizăm și el poate recunoaște nu numai importanța fiecărui lucru, dar și a strădaniilor pe care le face părintele pentru a i-l procura. Prin intermediul materialelor educative, chiar și al pușculițelor pe care le au la vârsta preadolescentină, ei învață cât ar trebui să muncească pentru a-și procura un anumit bun”, a explicat, pentru ”Telegraf”, psihologul constănțean Cristina Gemănaru. Cu toate că specialiștii spun că este important ca cei mici să conștientizeze valoarea banului, ei le atrag atenția părinților, spunându-le să aibă grijă la cărțile pe care le cumpără și la mesajul pe care ele îl pot transmite.

REVOLTĂ

O astfel de carte a scandalizat internetul în ultimele zile, după ce o utilizatoare, Oana B., a publicat o fotografie pe pagina ei de Facebook în care este înfățișată coperta cărții cu povești de educație financiară pentru copii care se numește ”Când voi fi mare, voi fi bogat”. Femeia a fost indignată de titlul care spune ea că duce cu gândul mai degrabă la a-i învăța pe copii că trebuie să obțină bani cu orice risc decât la responsabilizarea financiară a celor mici. ”Eu nu știu ce să mai zic... Chiar despre bani trebuie să ne învățăm copiii prin povești? Aș prefera să știe să salute, să mulțumească cu respect, să fie curajoși, darnici și blânzi la suflet. Dar ce știu eu, trăim în capitalism și asta ne ocupă tot timpul...”, a scris femeia pe Facebook. Fotografia a stârnit zeci de reacții, cele mai multe negative. ”Nu cred așa ceva, mai rămâne să găsim cărți despre cum să fim hoți sau cum să facem rău pentru binele nostru. Din păcate, uităm tot mai mult să fim oameni, iar pe copii nici nu îi mai învățăm asta”, a scris o altă femeie. Autorii cărții spun că scopul principal al seriei de povești de educație financiară este să construiască la copii comportamente financiare sănătoase, care să-i ajute în viitor. Cu alte cuvinte, cartea are menirea să-i înveţe să economisească, să aibă spirit antreprenorial şi să investească înţelept şi cu iscusinţă banii, fiind în acelaşi timp şi generoşi.

AUTORII VOR SĂ ÎI CONVINGĂ PE PĂRINȚI SĂ LE CUMPERE CARTEA

Autorii cărții încearcă să îi convingă pe părinți să cumpere cartea inducându-le ideea că în felul acesta copiii lor pot deveni mai bogați, sau cel puțin așa se înțelege dacă citim pe spatele cărții. ”Tu ce-ți dorești pentru copilul tău? Să fie sărac? Să se zbată în datorii și haos financiar? Să nu-i ajungă banii de la un salariu la altul? Să nu îndrăznească să viseze la o casă a lui? Să ajungă la pensie la mila statului? Să fie un sclav permanent al creditelor? Dacă nu-i dorești să aibă parte de sărăcie, greutăți și probleme legate de bani, citește-i seară de seară câte o poveste de educație financiară pentru copii din seria ”Când voi fi mare, voi fi bogat”. Dacă ceea ce îi dorești copilului tău este, de fapt, să aibă o viață prosperă, să își atingă visele, să aibă parte de abundență, să fie generos și să aibă și de unde, să devină independent financiar, cu alte cuvinte să controleze banii și efectele lor, este imperios necesar să îi citești însă din fragedă pruncie povești cu și despre bani din seria „Când voi fi mare, voi fi bogat“”, spun autorii. Cristina Gemănaru este de părere că fiecare părinte are datoria să explice copilului său care este adevărata semnificație a cuvântului ”bogăție”. ”Au apărut tot felul de cărți motivaționale. Aceste cărți trebuie bine alese, pentru că unele sunt publicate doar din punct de vedere comercial. Depinde de fiecare părinte ce vrea să dezvolte la copilul lui, iar până la urmă, termenul de „bogăție“ ar trebui să fie bine explicat, pentru că se poate referi nu doar la cea financiară, ci și spirituală sau la bogăția familiei. Pe de altă parte, există tot felul de broșuri cu mesaje care îți spun că sigur te vei îmbogăți. Citim mesaje motivaționale despre cum e să ai bani, ce frumos ar fi să te trezești bogat, dar nu e chiar așa. Trebuie să facem diferența între a alerga după cai verzi pe pereți și realitate”, a precizat psihologul.

Taguri articol


12