„Cartea recordurilor” înregistrate în alegerile prezidențiale de după '89

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Evenimente demne de consemnat

„Cartea recordurilor” înregistrate în alegerile prezidențiale de după '89

Justiție 01 Noiembrie 2014 / 00:00 628 accesări

CURIOZITĂȚI În istoria României postdecembriste, alegerile prezidențiale, cu toate pregătirile din jurul lor, au fost cele mai interesante, mai așteptate și mai provocatoare evenimente. Și pe bună dreptate. Din 1990 până acum, la alegerile prezidențiale desfășurate în România au avut loc suficiente evenimente care să poată fi comparate și consemnate într-o „carte a recordurilor” dedicată tururilor de scrutin. Până una-alta, jurnaliștii de la DC News au găsit câteva curiozități electorale prezidențiale, pe care vi le prezentăm și noi.

„PREMIILE” PREZIDENȚIALELOR De pildă, dacă ar fi organizată o gală la care să fie premiați candidații care au obținut cele mai mari scoruri, cele mai mici procente sau care au candidat de cele mai multe ori, Ion Iliescu ar fi câștigătorul suprem. În istoria postcomunistă a țării noastre, Iliescu a obținut cel mai mare scor din primul tur al alegerilor din 1990 (85,7%), dar și cel mai mare procent din turul al doilea al alegerilor din 2000 (66,83%). El a avut și cele mai multe prezențe în turul al doilea, mai exact la alegerile din 1992, 1996, 2000. De asemenea, Iliescu este singurul președinte de după Revoluție care a avut trei mandate la Cotroceni. Însă el și-a adjudecat acest „premiu special” numai pentru că a câștigat alegerile din 1990, iar Constituția, care prevede că o persoană are dreptul să aibă maximum două mandate de președinte, a fost aprobată abia în 1991. La numărul de candidaturi depuse, Iliescu se află pe locul al doilea, cu patru încercări. „Premiul” la această categorie îi revine unuia dintre candidații de anul acesta.

ALTE „RECORDURI” Emil Constantinescu, ales președinte în 1996, a reușit performanța de a obține în turul al doilea de două ori mai multe voturi decât la primul scrutin prezidențial din acel an. În „Cartea recordurilor electorale prezidențiale” ar putea fi consemnate și alte curiozități. De exemplu, singurul an în care președintele a fost ales din primul tur a fost 1990. Președintele ales în acel an a obținut peste 85% din voturi. Tot în 1990 a fost înregistrată cea mai mare prezență la vot, de peste 86% din totalul celor înscriși. De asemenea, în primul tur al alegerilor prezidențiale de după Revoluție au fost înscriși doar trei candidați. În schimb, la alegerile din 1996 au fost înscriși 16 candidați, cei mai mulți de până acum.

Taguri articol


12