"Cartel Alfa" a depus plângere penală împotriva celor care au semnat ordonanţa de majorare a indemnizaţiilor aleşilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

"Cartel Alfa" a depus plângere penală împotriva celor care au semnat ordonanţa de majorare a indemnizaţiilor aleşilor

Social 14 Iulie 2015 / 00:00 634 accesări

Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) "Cartel Alfa" a depus o plângere penală în care acuză persoanele care au semnat promovarea ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor corespunzătoare celor 48 de funcţii de demnitar că au încălcat prevederile din Legea salarizării unitare. CNS "Cartel Alfa" a transmis ieri o scrisoare deschisă parlamentarilor, cărora le solicită să blocheze prin votul lor adoptarea actului normativ prin care se majorează indemnizaţiile demnitarilor. Sindicaliştii spun că, după ce au analizat propunerea legislativă privind majorarea salariilor celor 48 de funcţii de demnitar, au constatat că aceasta constituie o atitudine de dispreţ total la adresa românilor care trăiesc la limita sărăciei, a tuturor lucrătorilor contractuali sau funcţionarilor publici din sectorul bugetar. În opinia sindicaliştilor, pentru această majorare nu există niciun motiv întemeiat, nici de necesitate, nici de oportunitate, iar decizia ar încălca şi prevederile legale. "Justificările publice făcute de diverşi demnitari nu se constituie ca argumente valabile pentru decizia luată. Astfel, se invocă reducerea sau combaterea fenomenului corupţiei, ca şi cum o indemnizaţie de aproximativ 4.000 de euro, faţă de 2.000 euro în prezent, este suficientă pentru stoparea tentaţiilor demnitarilor care decid asupra unor sume de zeci sau sute de milioane de euro. Reamintim faptul că funcţiile de demnitar nu sunt funcţii exercitate ca urmare a obligării persoanelor în cauză la o muncă forţată, ci funcţii la care demnitarii au candidat, cunoscând limitările legale, ori pe care, în cazul în care nu au cunoscut aceste limitări legale, le pot abandona oricând, dacă li se par împovărătoare putându-se întoarce oricând la confortul anterior", se arată în scrisoarea transmisă parlamentarilor.

Sindicaliştii susţin că nu există un salariu adecvat pentru funcţionari publici, medici sau profesori, deşi responsabilitatea profesională a acestora este cel puţin la fel de mare ca cea a demnitarilor, iar condiţiile de muncă în sistemul public sunt cel mai adesea degradante şi uneori periculoase. "Să nu uităm că, spre deosebire de alte persoane care lucrează în sectorul bugetar, funcţiile de demnitar sunt funcţii temporare, cel mult de un mandat, şi că tentaţia de corupţie este mult mai mare, indiferent de nivelul de salarizare. Să nu uităm că directorii de companii de stat sau subordonaţii demnitarilor au venituri mai mari datorită deciziilor acestor demnitari, care au decis atât salarizarea directorilor de companii, cât şi nominalizarea subordonaţilor (de multe ori fără nicio competenţă) în diferite consilii de administraţie cu remunerarea acestora la 20-25 la sută din valoarea salariului directorului general", se mai arată în documentul adresat parlamentarilor.

Autorii proiectului de act normativ au spus că prin această reglementare s-a urmărit "transpunerea prevederilor actelor legislative adoptate la nivelul Uniunii Europene privind aplicarea unui tratament juridic similar", "prin metodologie şi nu ca nivel valoric", însă autorii scrisorii susţin că acest argument este străin de realitate, neexistând vreun act legislativ al UE de genul celui menţionat.



12