În timp ce unii sindicalişti caută specialişti, propun modificări ale legilor şi, în premieră în România pentru o iniţiativă cetăţenească, reuşesc să-şi vadă proiectele discutate în comisiile din Senat, alţii... ies în stradă. Primii sunt cei din Blocul Naţional Sindical (BNS), a căror iniţiativă privind legislaţia muncii a intrat, pentru prima oară în istoria veche şi recentă a ţării noastre, în discuţii la Senat, ceilalţi sunt sindicaliştii Cartel Alfa. Ei au anunţat că vor picheta sediul Ministerului Muncii din 29 septembrie până în 17 octombrie, iar în 7 octombrie vor protesta la sediul Guvernului. La baza numlţumirilor stă faptul că Executivul nu a iniţiat modificarea Legii dialogului social, aşa cum a promis. Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în Consiliul general al CNS s-a decis ca de la sfârşitul lunii septembrie să înceapă acţiunile de protest. "Deoarece toate încercările de a construi au fost blocate, aceste acţiuni de protest se vor desfăşura sub sloganul „Dreptul de a negocia nu se negociază! Ponta, respectă angajamentul şi modifică Legea dialogului social!”. Sperăm ca la aceste acţiuni să se solidarizeze şi alte organizaţii sindicale de unitate, federaţii sindicale sau confederaţii, care până la data desfăşurării acţiunilor să-şi realizeze deciziile interne", a spus Bogdan Hossu. Şi preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a precizat că acţiunile de protest vor începe în 29 septembrie, cu pichetarea zilnică, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 12.00, a Ministerului Muncii, aceste acţiuni fiind programate până în 17 octombrie.
Singura zi din această perioadă în care nu vor fi proteste la sediul Ministerului Muncii este 7 octombrie, când aproximativ 5.000 de sindicalişti de la Cartel Alfa vor participa la un miting în Piaţa Victoriei, programat între orele 11.00 şi 13.00.
Reamintim că sindicaliştii solicită să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, până la dezvoltarea contractelor colective de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă şi protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, "nu transformarea lor în sclavi moderni".
Dacă sindicaliştii Cartel Alfa ar fi comunicat cu omologii lor de la BNS, ar fi observat că nemulţumirile lor se regăsesc în proiectul de modificare a Codului Muncii, propus de BNS şi aflat deja în dezbateri în Comisiile de Muncă din Senat. Astfel, „iniţiativa” sindicalistă a Cartel Alfa poate fi bănuită de rea-voinţă. Abia după ce dezbaterile ar fi fost finalizate în Senat şi propunerile BNS ar fi fost refuzate, ar fi putut ameninţa cu ieşirea în stradă, un gest, astfel, justificat.