Comisia Europeană (CE) s-a angajat, ieri, sub presiunea mai multor state membre, să accelereze eforturile în vederea etichetării originii cărnii utilizate în alimente preparate, confruntată cu scandalul cărnii de cal care continuă să se extindă în Europa, relatează AFP. Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda şi Portugalia mai ales au solicitat ca un raport al Comisiei prevăzut pentru sfârşitul anului să fie livrat înainte de începutul verii, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, după un Consiliu al miniştrilor UE. \"Am indicat că cel mai bine ar fi în iunie, iar cel mai târziu ar fi în septembrie\", a precizat acesta. Conform Le Foll, mai multe state europene, printre care Franţa şi Germania, \"s-au poziţionat clar\" în favoarea indicării originii alimentelor preparate.
Pentru moment, industria este constrânsă de reglementarea europeană de a menţiona tipul de carne care intră în preparatele lor, însă nu şi originea. În Franţa, Findus şi Fleury Michon, precum şi distribuitorii Carrefour, Intermarche şi Picard, au anunţat că se angajează să garanteze originea franceză a tuturor produselor lor pe bază de carne.
Reamintim că scandalul cărnii de cal fals ştampilată ca fiind de vită s-a răspândit rapid în Europa după descoperirea la jumătatea lui ianuarie, în Irlanda şi Marea Britanie, a hamburgerilor conţinând carne de cal. Numeroase produse gata preparate au fost retrase de pe rafturi în 15 state europene şi la Hong-Kong. La 5 februarie, UE a lansat un plan destinat să lupte împotriva crizei cărnii de cal, constând într-o serie de teste ADN asupra alimentelor preparate ce ar trebui să conţină carne de vită şi depistarea cărnii de cal cu fenilbutazonă, un anti-inflamator nociv pentru sănătate. \"Pentru moment, în Franţa, toate testele efectuate pentru fenilbutazonă sunt negative\", a declarat Le Foll.
COALIŢII Companii private din Franţa, probabil şi din alte ţări UE, încep să transmită că nu mai doresc să cumpere produse din carne decât de pe piaţa internă, nu din import, iar formarea unor astfel de \"coaliţii\" ale firmelor ar afecta inclusiv România, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. \"Am o preocupare ca măsurile care se iau în fiecare stat membru să nu afecteze conceptul de piaţă unică. Ca să dau un exemplu concret: există în Franţa, poate şi în alte state membre, tendinţa unor companii private de a spune că nu mai vor să cumpere produse decât din statul respectiv. Eu cred că noi, la nivel de ministru - şi asta i-am rugat pe toţi participanţii la acea discuţie - trebuie să ne preocupăm ca un astfel de lucru să nu se întâmple, pentru că este un atac la conceptul de piaţă unică. Conceptul pentru care s-a constituit, până la urmă, UE. Sigur că, dincolo de acest lucru, este şi în defavoarea agenţilor economici din alte state membre dacă s-ar forma - nu le-aş spune carteluri - astfel de coaliţii ale companiilor private, să cumpere numai de pe piaţa internă. Este o preocupare a noastră, având în vedere că suntem exportatori importanţi de mai multe produse şi pe pieţele UE\", a spus Constantin.
REZULTATELE ANCHETEI ÎN ROMÂNIA Verificările, efectuate de către ANSVSA în cazul substituirii cărnii de vită cu carne de cal, au relevat faptul că în depozitul frigorific din judeţul Alba se reetichetau produsele recepţionate în unitate cu datele de identificare ale altor societăţi, nformează reprezentanţii Autorităţii. Potrivit inspectorilor ANSVSA au recoltat în data de 20 februarie probe suplimentare în vederea determinării speciei din produsele identificate în urma controalelor la depozitele frigorifice din judeţele Ilfov şi Alba. Potrivit sursei citate, au fost iniţiate procedurile de retragere a produselor de pe piaţă, iar restul produselor identificate în cele două unităţi au fost reţinute oficial.
SCANDALUL IKEA Ikea a extins retragerea chiftelelor de carne la 24 de ţări, inclusiv în Asia şi Caraibe. Gigantul în domeniul mobilierului Ikea, care vinde şi specialităţi culinare suedeze, a anunţat, ieri, că a extins retragerea chiftelelor de carne la ţări din Asia şi Caraibi, numărul ţărilor vizate ajungând la 24, relatează AFP. \"Este vorba despre 26 de magazine repartizate în 24 de ţări, în care chiftelele de carne livrate provin de la furnizorul nostru suedez\", a declarat pentru AFP Ylva Magnusson, o purtătoare de cuvânt a grupului. În principal, ţările europene sunt cele afectate, dar şi Thailanda, Hong Kong şi Republica Dominicană. Vânzarea tuturor tipurilor de chiftele de carne, atât în restaurantele Ikea, cât şi în magazin, a fost oprită până la noi ordine. \"Acesta este un produs important pentru noi, deci măsura este semnificativă, însă nu vrem ca clienţii noştri să îşi facă griji\", a adăugat Magnusson. Produsul este testat, în prezent, într-un laborator german, care va stabili dacă acesta conţine carne de cal. Primele rezultate sunt aşteptate joi. Ikea a anunţat luni că retrage de la vânzare, în 15 ţări europene, chiftele din carne, congelate, care ar conţine carne de cal, în urma unui test realizat în Cehia de către autorităţile sanitare din această ţară. Grupul a precizat, într-un comunicat, că \"controalele sale nu au relevat urme de carne de cal\", dar că îşi va \"aprofunda cercetările\". Dafgaard, furnizorul, a anunţat luni că examinează situaţia şi aşteaptă rezultatele testelor ADN pe care le-a comandat. În 2012, departamentul alimentar al Ikea a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de euro.
PRINCIPALELE ŢĂRI AFECTATE DE SCANDALUL CĂRNII DE CAL
PARIS Scandalul înlocuirii cărnii de vită cu carne de cal în produse semipreparate congelate s-a extins rapid în Europa în mai puţin de trei săptămâni, relatează AFP, care prezintă lista ţărilor implicate.
MAREA BRITANIE La 7 februarie 2013, autorităţile sanitare dezvăluie că lasagna de vită marca Findus conţine peste 60 la sută carne de cal. Cu trei săptămâni înainte a fost descoperită carne de cal în hamburgeri în Marea Britanie şi Irlanda. Findus UK anunţă retragerea, din 4 februarie, a produselor congelate respective. Trei persoane sunt arestate pentru fraudă.
SUEDIA La 8 februarie, Findus retrage lasagna congelată fabricată de subcontractorul său francez Comigel. Mai multe lanţuri mari de supermarketuri suedeze iau aceeaşi decizie. Gigantul suedez Ikea anunţă, la 25 februarie, retragerea chiftelelor sale din carne din aproximativ 15 ţări europene. La 26 februarie, compania extinde măsura la Asia şi Caraibe, ridicând la 24 numărul ţărilor vizate.
FRANŢA La 12 februarie, compania de produse congelate Picard anunţă că a descooperit carne de cal în lasagna. Ea suspendă comercializarea produselor sale de vită fabricate de Comigel. Guvernul desemnează drept principal responsabil compania Spanghero, vinovată de \"înşelătorie economică\". Autorizaţia sa sanitară este suspendată la 14 februarie, apoi restabilită parţial la 18 februarie. Spanghero pune capăt activităţii sale de comercializare a cărnii la 22 februarie. Lasagna vândută de numărul 1 mondial în domeniul agroalimentar Nestlé către restaurante este retrasă la 19 februarie.
GERMANIA La 13 februarie, distribuitorul Real anunţă că a fost descoperită carne de cal în loturi de lasagna congelată. După Real şi Lidl, alte două lanţuri (Aldi, Kaiser\'s Tengelmann) recunosc la 15 februarie că au descoperit produse suspecte.
ELVEŢIA Grupul de distribuţie Coop anunţă la 13 februarie prezenţa cărnii de cal în lasagna congelată.
AUSTRIA La 15 februarie, loturi de \"tortellini cu carne de vită\" distribuite de Lidl şi provenind din Liechtenstein sunt retrase din magazine.
NORVEGIA Grupul de mare distribuţie NorgesGruppen confirmă la 15 februarie prezenţa cărnii de cal în lasagna, retrasă de pe rafturi de o săptămână.
DANEMARCA La 15 februarie, autorităţile deschid o anchetă împotriva unui abator care ar fi introdus carne de cal în carne etichetată drept vită şi destinată preparării de pizza. Lidl retrage de la vânzare, la 18 februarie, lasagna Combino.
OLANDA Se fac controale în aproximativ 140 de magazine alimentare şi supermarketuri. Activitatea unui angrosist care \"amesteca vită cu cal\" este suspendată la 15 februarie.
BULGARIA La 16 februarie, autorităţile retrag 1.686 de kilograme de lasagna dintr-un lanţ de mare distribuţie.
FINLANDA La 18 februarie, Lidl retrage de la vânzare gulaş şi ravioli conţinând carne de cal.
BELGIA \"Penne bolognese\" congelate produse de Combino sunt retrase de Lidl la 18 februarie.
ITALIA Carne de cal este găsită în lasagna bolognesă Primia la 23 februarie.
SPANIA La 21 februarie, insulele Canare blochează o tonă de hamburgeri. La 25 februarie, autorităţile anunţă că au găsist carne de cal în cannelloni.
PORTUGALIA La 19 februarie, lasagna congelată vândută de Nestlé către restaurante este retrasă.
POLONIA La 24 februarie, serviciile veterinare anchetează doi furnizori de carne tocată.
SLOVENIA La 19 februarie, autorităţile dezvăluie prezenţa cărnii de cal în lasagna congelată. La 24 februarie, tortellini produs în Liechtenstein este retras de pe rafturi.
CEHIA Lasagna produsă de Tavola în Luxemburg este retrasă de la vânzare la 20 februarie.
UNGARIA La 26 februarie, autorităţile anunţă că lasagna etichetată drept vită conţine cal.
ASIA Hong Kong anunţă la 20 februarie că a retras de la vânzare lasagna marca Findus. La 26 februarie, Ikea retrage chiftelele sale din Thailanda şi Hong Kong.