Afirmaţia făcută de locuitorii statului Chile potrivit căreia cartoful a apărut prima dată pe solul lor a stîrnit o polemică aprinsă în Peru, care susţine că tuberculul provine, fără niciun dubiu, din zona lacului Titicaca. Experţii peruvieni resping afirmaţiile ministrului chilian al Agriculurii, care spune că 99% dintre soiurile de cartofi care există în lume sînt înrudite genetic cu cele cultivate în Chile. „Cartoful chilian provine din cel peruvian, acest lucru este indiscutabil, iar tuberculul este originar din Peru, din regiunea nordică a lacului Titicaca, unde există cea mai mare diversitate de soiuri”, a declarat Juan Risi Carbone, şeful Institutului de Cercetări agronomice din cadrul Ministerului peruvian al Agriculturii. Din regiunea Titicaca tuberculul s-a răspÎndit în regiunea andină şi mai ales în Chile, a adăugat acesta, spunÎnd că soiul chilian este „un nepot al cartofului peruvian”. „Cartoful este la fel de peruvian ca citadela incaşă Machu Picchu sau liniile Nazca”, desene preincaşe din deşertul de la sud de Lima, a mai spus cercetătorul.
Cartoful peruvian a sosit în Europa în anul 1570, în timp ce soiul chilian a ajuns pe bătrînul continent 241 de ani mai tîrziu, în 1811, a mai spus Juan Risi Carbone, citîndu-l şi pe David Spooner, un cercetător de la Universitatea din Wisconsin, SUA. Presa peruviană, care a acuzat, marţi, statul Chile că „vrea să fure cartoful peruvian”, răspunde întotdeauna cu promptitudine cînd este vorba să îşi apere produsele de vecinul său, aşa cum a fost şi cazul lui Pisco, un produs alcoolic produs din struguri. Ministrul Agriculturii din Chile, Marigen HornKhol, a înscris în registrul Serviciului Agriculturii şi Creşterii Animalelor 280 de soiuri de cartofi, originari din sudul ţării. Potrivit statului Chile, 90% din varietăţile existente în Olanda sînt de origine chiliană.