„Cartonaşe roşii” de la arbitri pentru AJF Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tensiunea se menţine în fotbalul mic constănţean

„Cartonaşe roşii” de la arbitri pentru AJF Constanţa

Sport 24 Octombrie 2013 / 00:00 1816 accesări

Decizia Comitetului Executiv al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa de a-l demite, în şedinţa de marţi, pe Aurel Oniţa, preşedintele Comisiei Judeţene de Arbitri, a declanşat un protest al majorităţii arbitrilor constănţeni care conduc meciuri în Liga a IV-a şi Campionatul Judeţean. Circa 20 dintre ei s-au adunat în cursul dimineţii de ieri în faţa sediului DSJ Constanţa, acolo unde este şi biroul AJF. Simbolic, ei au scos cartonaşe roşii din buzunar, pe care le-au arătat conducerii AJF. Reprezentanul lor, Mihai Pericleanu, a depus la AJF o „listă de nemulţumiri” cu cinci doleanţe: 1. Pază şi protecţie la terenuri pentru siguranţa jucătorilor, spectatorilor şi a arbitrilor la meciuri; 2. Sancţionarea jucătorilor şi a oficialilor care se fac vinovaţi de acte de indisciplină şi a echipelor care nu achită baremurile la termen; 3. Transparenţă în aplicarea şi respectarea regulamentelor de către Comisia de Disciplină (postarea sancţiunilor pe site-ul oficial); 4. Contracte de prestări servicii; 5. Condiţii normale şi regulamentare pentru buna organizare a meciurilor: terenuri regulamentare, vestiare, etc.

„EXISTĂ TERENURI DE FOTBAL CARE NU ÎNDEPLINESC TOATE CONDIŢIILE DE OMOLOGARE PENTRU LIGA LA CARE ACTIVEAZĂ ECHIPA RESPECTIVĂ”. Preşedintele AJF, Vasile Mihu, a organizat ad-hoc o conferinţă de presă, în care a explicat decizia demiterii lui Oniţa şi s-a referit la doleanţele arbitrilor. Iată cele mai interesante pasaje din aceste declaraţii:

„- 32 de arbitri s-au dat indisponibili, din informaţiile mele. Unii au vrut să-şi retragă indisponibilitatea, pentru că au fost iniţial ameninţaţi şi şantajaţi că dosarele lor nu vor ajunge la Bucureşti, la CCA, dacă nu se dau indisponibili. Aurel Oniţa a făcut asta, la şedinţa de joi. În opinia mea, etapa se va desfăşura normal, fără nicio problemă (n.r. - circa 80% din totalul arbitrilor care activează la Liga a IV-a şi Campionatul Judeţean s-au declarat indisponibili din motive personale pentru weekend-urile 26-27 octombrie şi 2-3 noiembrie).

- Cred că s-au dat indisponibili pentru că arbitrii vor să conducă ei fotbalul din judeţ. Însă cei care fac fotbalul sunt echipele, nu arbitrii. Am înţeles protestul lor, dar activitatea de arbitru nu este obligatorie. Punctul nevralgic, care nu apare aici, este mărirea baremului de arbitraj. Acesta este principalul motiv al protestelor! Îl acuz pe Aurel Oniţa de perturbarea campionatului şi de şantaj! Am martori şi declaraţii scrise în acest sens.

- Noi, la Adunarea Generală, am cerut să existe serviciu de pază şi ordine la meciuri. Dar, cum Jandarmeria nu se poate implica în interiorul stadioanelor, se apelează la stewarzi sau la oameni de ordine. Iar aceşti oameni de ordine sunt aleşi din rândul celor care vin la meciuri, ei fiind practic şi suporteri ai echipelor gazdă. La majoritatea jocurilor vine Poliţia locală, dar nu întotdeauna.

- Vom încerca să postăm sancţiunile pe site, deşi nu avem suficienţi oameni şi nici fonduri pentru a angaja alţii noi. Ştiţi ce datorii au echipele faţă de AJF? Trei miliarde de lei vechi! Ar trebui să le excludem din campionat pentru neplata datoriilor. Ar trebui multe făcute, dar nu vreau să desfiinţez fotbalul din judeţul Constanţa! Doar trei echipe sunt acum pe zero la acest capitol.

- Contracte de prestări servicii nu există între arbitri şi FRF sau AJF.

- La capitolul terenuri, noi am făcut uneori rabat de la regulament atunci când le-am omologat, pentru ca echipele să existe şi să-şi desfăşoare activitatea. Nu toate îndeplinesc condiţiile de omologare pentru liga la care activează. De exemplu, la Liga a IV-a sunt două terenuri fără gard împrejmuitor, la Cumpăna şi la Cogealac“.

Vasile Mihu a promis că se va interesa şi va comunica la ce concluzii a ajuns în cazul jucătorului Leizeriuc Iulian, suspendat pe 22 mai 2013 pentru un an de zile, dar care a jucat pe propriul carnet în meciul CSO Ovidiu - Voinţa Valu lui Traian, din Liga a IV-a (12 octombrie 2013).

„VREM CA ECHIPELE SĂ ÎNŢELEAGĂ CĂ NOI VREM NORMALITATE, VREM RESPECT, NU BANI MAI MULŢI”. Iată şi câteva declaraţii făcute ieri de reprezentanţii arbitrilor prezenţi la protest, Marian Carson, Laurenţiu Ciuchiţă, Mihai Pericleanu şi Sorin Vasilăţeanu.

„- Nu este adevărat că Aurel Oniţă ne-a şantajat ca să devenim indisponibili. Dânsul ne apără interesele, ne susţine în tot ceea ce facem şi este alături de noi. Ar fi fost aici cu noi, dacă nu ar fi trebuit să arbitreze în Cupele Europene. Este singurul preşedinte de CJA voluntar, care nu primeşte bani pentru ceea ce face.

- Terenurile fiind neregulamentare, ar trebui să nu dăm drumul la joc. De ce totuşi dăm drumul la meciuri? Pentru că suntem forţaţi, prin telefoane, de către domnul Guteanu Stere, vicepreşedintele AJF Constanţa. Dacă nu facem ce ne spune, suntem traşi pe margine, nu mai primim meciuri. Este abuz de serviciu ce face dânsul!

- Dacă suntem loviţi la meciuri, nu avem ce face decât să continuăm. Pentru că, dacă oprim meciul, jucătorii şi spectatorii sar pe noi. Aşa că scriem în rapoarte că am arbitrat sub presiune.

- Vreau să se înţeleagă că noi nu cerem asta doar pentru noi, ci dorim normalitate pentru binele acestui sport. Dacă noi suntem protejaţi la teren, se vor simţi protejaţi şi jucătorii în teren, şi spectatorii în tribune. Nu ar mai fi cazuri în care echipa oaspete este alergată de spectatorii gazdelor.

- Sunt destule cazuri în care unele echipe nu plătesc baremurile, dar totuşi sunt programate în continuare. Conform regulamentului, acele echipe nu ar trebui programate în campionat (n.r. - Mihai Pericleanu a precizat că el şi colegii săi de brigadă nu au primit baremurile cuvenite pentru un meci arbitrat în luna mai, Hârşova - Eforie!, din Cupa României).

- Vom duce protestul până la soluţionarea celor cinci puncte din lista noastră. 60 de arbitri sunt daţi indisponibili pe site, din circa 90. Se acoperă doar circa zece meciuri în weekend-ul următor, iar calitatea arbitrajelor nu va mai fi aceeaşi, pentru că majoritatea celor disponibili sunt de categorie inferioară sau stagiari, care nu au experienţa necesară.

- Nu este adevărat că dorim doar bani mai mulţi. Vrem ca echipele să înţeleagă că noi vrem normalitate, vrem respect. Vrem să se respecte regulamentele şi să se dea sancţiuni, iar acestea să fie afişate pe site, să existe transparenţă în acest domeniu. Credem că, dacă s-ar rezolva siguranţa, baremurile nu ar mai fi aşa de importante. Noi ne dorim să mergem la meciuri să arbitrăm, pentru că ne place ceea ce facem, şi arbitrăm de plăcere, nu pentru bani mai mulţi. Ne dorim să arbitrăm, dar în condiţii normale“.



12