„Carul cu boi” realizat de Grigorescu caută... „stăpân”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Carul cu boi” realizat de Grigorescu caută... „stăpân”

Cultură 23 Septembrie 2010 / 00:00 445 accesări

Una dintre capodoperele artistului român Nicolae Grigorescu, „Car cu boi\", considerată a fi cea mai valoroasă lucrare de pe piaţa de artă din România, în acest moment, va fi pusă în vânzare la licitaţia Artmark din 30 septembrie, la suma de peste 200.000 de euro. Tabloul, care se numără printre lucrările în valoare totală de circa un milion de euro care vor fi scoase la licitaţie de casa Artmark, la Opera Naţională Bucureşti, a fost prezentat, în avanpremieră, la licitaţia de orientalism organizată în luna iulie, la hotelul Vega din staţiunea Mamaia.

„Este o lucrare de referinţă, un Grigorescu cum n-a mai apărut pe piaţa românească în ‘stare de libertate’. O lucrare de acest tip s-ar apropia de un milion de euro, ca valoare reală, dar, din păcate, estimarea nu are acoperire în puterea economiei României de a absorbi asemenea lucrări şi atunci preţul de pornire va fi mult mai mic, probabil undeva în jur de 160.000 de euro”, preciza reputatul critic de artă, Pavel Şuşară, în luna iulie, când tabloul fusese arătat colecţionarilor, reuniţi în staţiunea de pe litoral. Specialiştii se aşteaptă ca această lucrare să devină cea mai scumpă vândută vreodată în România.

Aşteptate cu un deosebit interes de colecţionarii de artă sunt şi lucrările „Băieţi scăldându-se”, de Camil Ressu şi „Trandafiri”, de Ştefan Luchian, fiecare dintre ele estimată la o sumă de circa 35.000 de euro. Reunind peste o sută de lucrări ale celor mai importanţi pictori români care au abordat genurile impresionism şi postimpresionism, licitaţia este o premieră pentru piaţa de artă din România. Cele 127 de lucrări înscrise în licitaţia „Impresionism şi Postimpresionism românesc”, printre care şi valorosul „Car cu boi” al lui Grigorescu, vor putea fi admirate de publicul larg în perioada 25 - 30 septembrie, în foaierul Operei Naţionale din Bucureşti, zilnic, între orele 11.00 - 21.00.

Impresionismul s-a bucurat, în România, de o mare popularitate la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Apariţia impresionismului în spaţiul românesc este strâns legată de organizarea Expoziţiei Artiştilor Independenţi din 1896, al cărei mare susţinător a fost Ştefan Luchian. În acea perioadă în care artiştii români alegeau să studieze la Paris şi München, mediul cultural şi artistic al acestor mari oraşe europene, noile teorii şi descoperiri în artă i-au determinat să se îndepărteze de arta în stil neoclasic şi să se apropie de cea modernă.



12