Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a plăţii CAS. Alte măsuri analizate de Guvern sunt integrarea în sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii profesionale, precum avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi „reintegrarea profesională a celor apţi de muncă”, modificarea procedurii de stabilire şi calcul a valorii punctului de pensie, plata pensiilor de invaliditate şi urmaş din Fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în cazul drepturilor rezultate din astfel de accidente. Legislaţia în vigoare stabileşte că baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale este constituită din venitul brut realizat lunar sau salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical. Prevederea a fost stabilită de Guvern în 2007, odată cu abrogarea articolului care stabilea la acea dată că baza de calcul nu poate depăşi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 de lei. Sursele citate au arătat că toate aceste prevederi au fost deja analizate la nivelul Guvernului, dar urmează să mai fie discutate între Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.
“CATASTROFAL”. Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR), Cezar Ion, a declarat că ar fi o situaţie catastrofală, recomandând consultări cu reprezentanţii celor vizaţi. “Nu este vorba numai despre jurnalişti, e vorba de toate profesiile liberale care sunt plătite prin drepturi de autor. Este o situaţie catastrofală. Nu ştiu dacă s-au gândit exact ce presupune, dacă au făcut o simulare cu privire la ce se va întâmpla. Sincer, nu ştiu nici dacă s-au consultat cu cei din breaslă. Dacă e doar o discuţie, eu zic că ar trebui să se gândească de două ori înainte să ia o decizie”, a declarat preşedintele AJR. Şi reprezentanţii Clubului Român de Presă (CRP) sunt nemulţumiţi. Modificarea actualului regim al drepturilor de autor este un act de ostilitate al guvernului la adresa presei, a declarat preşedintele CRP, Indira Crasnea. Ea speră că premierul Emil Boc va rămâne consecvent în susţinerea actualului regim al drepturilor de autor şi a opinat că “birurile puse pe ziarişti nu folosesc nimănui”.
“DOVADĂ DE AMATORISM”. Directorul Teatrului Nottara, Mircea Diaconu, a declarat că impunerea plăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor sau contracte de colaborare ar fi o dovadă de amatorism din partea Guvernului. “Am senzaţia că dânsul, Guvernul, aruncă un fel de minge în sus, să vedem dacă cineva o prinde”, a spus Diaconu. “Dacă urli, se liniştesc, dacă nu, se agaţă”, a mai spus acesta, referindu-se la Guvern, subliniind că metodele instituţiei sunt o dovadă de “amatorism şi neseriozitate”. La rândul său, directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din Capitală, Alexandru Arşinel, a declarat că ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru sumele din drepturi de autor sau contracte de colaborare va face să scadă nivelul de trai al artiştilor.
“GUVERN INCAPABIL”. Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat că măsura propusă de Guvern trebuie discutată în Parlament, apreciind că jurnaliştii şi editorialiştii ar trebui să fie plătiţi pentru drepturi de autor. “Cred că Guvernul acesta este incapabil să găsească soluţii corecte de mărire a cuantumului de bani colectaţi la buget”, a afirmat Fenechiu. La rândul lui, vicepreşedintele PSD Ion Toma a declarat că intenţia Guvernului reprezintă o măsură luată pe fugă, pentru evitarea unor discuţii serioase asupra unor măsuri realiste de ieşire din criză. Liderul de grup al senatorilor PSD a precizat că nu susţine o astfel de decizie a Ministerului Muncii. Şi vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a declarat că este o măsură inoportună în actuala perioadă de criză economică. Fostul ministru al IMM-urilor a afirmat că PSD se opune oricărei creşteri a taxelor şi impozitelor în condiţiile crizei economice. “Guvernul ar trebui să vină cu măsuri anticriză, care să ajute relansarea mai rapidă a creşterii economice şi stimularea economiei”, a declarat Niţă. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că este de acord “în principiu” cu introducerea CAS pentru drepturi de autor, afirmând că toţi beneficiarii de venituri salariale trebuie să contribuie la asigurările sociale şi de pensii, iar ministrul Culturii, Kelemen Hunor, că a fost doar o idee discutată în Guvern şi că urmează dezbateri în ministere, el, personal, nepronunţându-se până nu se va consulta cu specialiştii.