CAS pentru angajator, redusă cu 5%, în 2014

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scade povara fiscală pe muncă

CAS pentru angajator, redusă cu 5%, în 2014

Economie 29 Noiembrie 2013 / 00:00 583 accesări

INTENŢIE CLARĂ Veşti bune pentru firmele din România - secretarul de Stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Dan Manolescu, a declarat ieri că „există decizia politică de reducere a cotelor de contribuţii sociale la angajator, cu cinci puncte procentuale, în a doua parte a lui 2014”. În plus, el a reconfirmat că, în perioada următoare, nu vor exista alte măriri de taxe faţă de cele anunţate deja, respectiv impozitul pe construcţii speciale şi creşterea accizei la carburanţi. „Reducerea CAS nu este prezentată ca atare în lege, dar există intenţia de a se face asta în 2014. Va mai fi o discuţie cu Fondul Monetar Internaţional, în prima parte a anului viitor, dar intenţia şi decizia politică sunt clar în această direcţie. Sperăm să se şi concretizeze, pentru că mediul economic aşteaptă o reducere a taxării pe forţa de muncă. Într-adevăr, cota CAS este foarte mare în România, fapt care afectează afacerile”, a spus Manolescu. În prezent, cotele de contribuţii de asigurări sociale plătite de angajator sunt următoarele: condiţii normale de muncă (pensii) - 20,8%, asigurări de sănătate - 5,2%, fond de concedii şi indemnizaţii - 0,85%, fond de şomaj - 0,5%, fond de garantare a creanţelor salariale - 0,25%.

SPRIJIN PENTRU HOLDINGURI Tot pentru a sprijini investiţiile, Guvernul a introdus în Codul Fiscal scutiri de impozit pe câştigurile de capital şi pe cele din lichidare. „OUG cu impozitele pe construcţii speciale şi accize la carburanţi, despre care s-a tot discutat, include şi lucruri bune, precum scutirile de impozit pentru holdinguri. După ce s-a întâmplat în Cipru în primăvară, antreprenorii români care au avut afaceri acolo caută alternativă, iar o astfel de măsură cred că le oferă posibilitatea de a-şi reloca businessurile aici”, a punctat secretarul de Stat din MFP, precizând că, în perioada următoare, legea mai amplă a holdingurilor va fi supusă dezbaterii în Parlament.

ANUL FISCAL NU MAI ESTE O POVARĂ De asemenea, din 2014, firmele îşi vor putea alege anul fiscal corespunzător celui contabil, pentru a elibera astfel presiunea de pe evidenţele contabile, măsura fiind inclusă în cea mai recentă modificare a Codului Fiscal. „Procesul de rescriere a Codului va merge mai departe; am încercat să extragem deocamdată câteva lucruri importante. Fără doar şi poate, anul fiscal era o problemă mare în economie”, a explicat Manolescu. Nu în ultimul rând, oficialul MFP a spus că „trecerea sistemului TVA la încasare de la obligatoriu la opţional pentru firmele cu afaceri de până la 500.000 euro, precum şi eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse în trei proiecte de acte normative în acest an, dar neadoptate”. Sistemul va deveni opţional la 1 ianuarie 2014.



12