Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că, deocamdată, impunerea CAS (contribuţia la asigurările sociale de stat – n.r.) pentru drepturile de autor nu este o temă de discuţie pentru Ministerul Finanţelor şi că o asemenea temă ar putea fi abordată în momentul în care se ajunge la modificarea sistemului de taxe şi impozite. „Deocamdată, această măsură nu este în analiza Ministerului Finanţelor”, a afirmat Vlădescu. Introducerea CAS pentru drepturile de autor şi alte venituri din convenţii civile sau contracte de colaborare a fost propusă pentru a asigura dreptul la pensie în sistemul public celor care obţin câştiguri doar din aceste activităţi şi a evita dependenţa lor de asistenţa socială, potrivit Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
PLATA CAS. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, ieri, la Parlament, că plata CAS, prin propunerea din legea pensiilor, se va aplica doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor, şi nu celor care au şi contracte de muncă, precizând că această prevedere ar putea fi aplicată din 2011. “Este vorba despre drepturile exclusive de autor, nu este vorba şi de cei care au şi contracte de muncă, de creatorii care fac cărţi sau spectacole. Este vorba despre cei care sunt plătiţi exclusiv pe drepturi de autor sau convenţii civile”, a declarat Mihai Şeitan. El a explicat necesitatea aplicării acestei măsuri prin faptul că se referă la oamenii care nu au dreptul la pensie, aceasta fiind o asigurare pentru pensie, iar noua lege a pensiilor trebuie să stabilească drept principiu de bază, între altele, obligativitatea participării la sistemul de pensii a celor care realizează venituri profesionale. “Problema e nu câţi bani o să strângem, problema e de ce bani o să luaţi dumneavoastră când o să ieşiţi la pensie, dacă nu aveţi astfel de pensie”, le-a spus ministrul Muncii ziariştilor. Întrucât măsura nu va fi aplicată anul acesta, ministrul Muncii a apreciat că se elimină şi acuza că autorităţile ar vrea să plătească o poliţă presei critice, introducând noi biruri într-un an de criză, “chiar dacă abordarea corectă nu pune problema situaţiei presei, ci a drepturilor angajaţilor”. Şeitan a mai precizat că în toate statele europene sunt stabilite contribuţii de asigurări sociale pentru veniturile profesionale regulate.
CRP INTERVINE. Clubul Român de Presă (CRP) solicită Executivului să adopte măsurile necesare relansării domeniului informaţiei populaţiei, nu pe cele care duc la dispariţia formării libere a opiniilor. Totodată, CRP menţionează că autorităţile nu au adus argumente financiare privind impactul asupra veniturilor la bugetul statului pe care asemenea măsură l-ar avea. “Nu este clar dacă economia României se va redresa sau nu cu banii proveniţi din aplicarea acestei măsuri”, subliniază CRP. “Pentru domeniul mass-media, unul care ar fi afectat de taxarea suplimentară a contractelor de drepturi de autor, impactul va fi, însă, devastator. În contextul crizei economice şi al deciziei Guvernului României de a nu acorda sprijin nici direct, nici indirect acestei industrii, veniturile ziariştilor, deja diminuate faţă de anul trecut, vor fi scăzute în mod artificial, într-un demers care pare a fi pas într-un scenariu de limitare a libertăţii de exprimare şi controlare a surselor de informare a cetăţenilor”, mai arată reprezentanţi ai CRP.