PE RÂND Premierul Victor Ponta a dat ieri câteva explicaţii în privinţa reducerii CAS. În primul rând, contribuţiile sociale vor scădea cu cinci puncte procentuale, de la 1 octombrie, în ciuda lipsei „binecuvântării“ Fondului Monetar Internaţional (FMI). Totuşi, în 2014 nu vor mai fi luate şi alte măsuri de relaxare fiscală, pentru că impactul bugetar al tăierii CAS este destul de serios. „Categoric, anul acesta nu mai putem să luăm şi alte măsuri. Ar fi nerealist să spunem că le putem face pe toate odată. E greu să îţi iei şi maşină, să îţi schimbi şi mobila şi să pleci şi în vacanţă. Anul acesta reducem CAS, iar la anul avem deja programate o indexare a pensiilor, cu o medie de 4,5%, şi o majorare a salariilor, la fel ca în 2014, la medici rezidenţi şi profesori debutanţi (nu la toată lumea foarte puţin, 2 - 3%, ci mai degrabă ţintit pe anumite categorii, unde decalajele sunt foarte mari). Altfel, nu simte nimeni o îmbunătăţire“, a punctat premierul. El a mai amintit că, prin menţinerea cotei unice la 16%, scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi reducerea CAS, „s-a făcut pentru mediul de afaceri ce se dorea“, acum trebuind „să se facă mai mult şi în ceea ce priveşte partea socială“. „Am dat înapoi pensii şi salarii, dar sunt multe alte probleme pe care le avem de îndreptat în perioada următoare, ca să simtă toată lumea această creştere economică şi nu doar unii dintre noi“, le-a spus ieri Ponta social-democraţilor, în debutul şedinţei BPN al PSD.
CINE VOTEAZĂ Premierul a mai arătat că Guvernul va trimite mâine către Parlament proiectul de modificare a Codului Fiscal privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale şi i-a rugat pe parlamentarii pesedişti să voteze măsura: „Dacă PNL şi PDL votează „împotrivă“, cu atât mai bine, dar eu cred că nimeni nu o să-i bage în seamă pe Predoiu şi Iohannis, care, sincer, chiar nu au habar despre ceea ce înseamnă CAS şi ce se întâmplă în Parlament. Cred, totuşi, că va fi un vot cvasiunanim. E o măsură economică foarte bună pe care a propus-o şi USL şi pentru care ne-au făcut moţiune de cenzură. Ar fi culmea să voteze „împotrivă“, dar, mă rog, din partea lor orice e posibil“. De altfel, pedeliştii au oferit şi ieri o mostră de ipocrizie, liderul partidului, Vasile Blaga, spunând că proiectul de reducere a CAS a fost depus încă de anul trecut de către PDL. Ce convenient, nu-i aşa? Să ieşi de la guvernare în 2012, după ani de tristă amintire, în care ai tăiat salarii şi pensii, ai majorat TVA şi ai băgat ţara în datorii, şi imediat să-ţi vină idei de relaxare fiscală… În fine, premierul a spus că, dacă măsura trece rapid prin circuitul legislativ şi are toate avizele până în septembrie, atunci va putea intra cu siguranţă în vigoare de la 1 octombrie.
DE UNDE VIN BANII Pentru ultimele trei luni ale anului, impactul negativ asupra bugetului va fi de 850 milioane lei, bani acoperiţi însă din resurse interne, fără a fi necesară adâncirea deficitului sau înăsprirea fiscalităţii. Pentru 2015, însă, calculele arată un impact de 4,8 miliarde lei, iar statul va avea nevoie de o eficienţă mai mare la colectarea de taxe. Astfel, Guvernul va miza pe sumele atrase prin controalele la persoanele fizice cu venituri mari, dar şi pe surse din străinătate şi pe debite recuperate prin noua Lege a insolvenţei.