Casa Albă s-a declarat “profund îngrijorată”, luni, de verdictul de vinovăţie dictat împotriva fostului magnat al petrolului rus, Mihail Hodorkovski şi a afirmat că “aplicarea selectivă a justiţiei este de natură să submineze statul de drept în Rusia”. Justiţia rusă i-a găsit vinovaţi, luni, pe Mihail Hodorkovski şi pe principalul său asociat, Platon Lebedev, într-un dosar de furt de petrol şi de spălare de bani cu un prejudiciu stabilit de miliarde de dolari. “Suntem profund îngrijoraţi de faptul că un judecător rus i-a declarat pe Mihail Hodorkovski şi pe Platon Lebedev vinovaţi pentru a doua oară”, a precizat Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al preşedintelui SUA. “Suntem tulburaţi de acuzaţiile conform cărora au fost comise încălcări ale principiului egalităţii în faţa legii şi de ceea ce pare a constitui o folosire abuzivă a sistemului judiciar în scopuri improprii. Aplicarea aparent selectivă a legii în cazul acestor doi oameni subminează reputaţia Rusiei de ţară angajată în aprofundarea statului de drept”, a apreciat Gibbs. Purtătorul de cuvânt a mai spus că “incapacitatea Rusiei de a-şi respecta angajamentele faţă de valorile universale, printre care şi statul de drept, reprezintă un handicap în calea modernizării sale şi a capacităţii sale de a aprofunda legăturile cu SUA”. El a dat asigurări că “Barack Obama a vorbit frecvent despre acest caz cu preşedintele Dmitri Medvedev”.
Pavel Hodorkovski, fiul cel mai mare al magnatului rus al petrolului, a organizat, luni după-amiază, un pichet în Times Square din New York, în sprijinul tatălului său şi al fostului asociat al acestuia, în prima zi a expunerii condamnării în cazul celor doi. Iniţiativa lui Pavel Hodorkovski a găsit ecou în inimile new-yorkezilor, care s-au adunat în număr mare, în ciuda iernii de afară. Într-o declaraţie difuzată presei internaţionale, prin intermediul avocaţilor săi, Pavel Hodorkovski scrie: ”Judecând după expunerea judecătorului Danilkin, sentinţa va fi de condamnare. Voi ieşi să protestez şi vă rog să vă alăturaţi. Participarea dumneavoastră îl va ajuta pe tatăl meu şi pe Platon Lebedev, va fi ca un sprijin pentru ei, o demonstraţie a faptului că unora le pasă de coşmarul prin care trec”. Pavel Hodorkovski a mai spus că nu avea dubii că instanţa nu îl va achita pe tatăl său, dar spera ca tribunalul să trimită cauza spre rejudecare, din lipsa probelor de vinovăţie. Acum, singura lui speranţă este ca sentinţa să fie minimă. Procurorii au cerut o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Cei doi ispăşesc în prezent o pedeapsă de 8 ani de închisoare, conform unei sentinţe din 2005, cînd au fost condamnaţi pentru evaziune fiscală.
Rusia consideră inacceptabile presiunile exercitate asupra justiţiei de SUA şi ţările europene în cazul Hodorkovski, a anunţat, ieri, Ministerul rus de Externe. “Verdictul pronunţat în cazul fostului magnat rus reprezintă un cadou pentru premierul Vladimir Putin, care afectează însă imaginea Rusiei şi eforturile de modernizare susţinute de preşedintele Dmitri Medvedev”, apreciază presa rusă de ieri. “Eliberarea lui Hodorkovski ar fi anunţat sfârşitul sistemului Putin, preşedinte al Rusiei între 2000 şi 2008 şi actual prim-ministru”, apreciază, într-un editorial, cotidianul economic “Vedomosti”. “Această decizie confirmă caracterul selectiv al unei justiţii ruse aflate la ordin, dar şi faptul că regulile politicii şi afacerilor nu sunt definite”, apreciază ziarul rusesc. Cotidianul popular “Moskovski Komsomoleţ” consideră că “judecătorul anunţă un cadou de Crăciun pentru Vladimir Putin”. Premierul rus a declarat, la jumătatea lunii decembrie, că infracţiunile comise de Hodorkovski au fost dovedite de justiţie şi că “orice hoţ trebuie să ajungă la închisoare”. “Premierul a suflat verdictul pentru Hodorkovski”, afirmă cotidianul “Trud”, care enumeră consecinţele deciziei judecătoreşti, care “dă o lovitură imaginii preşedintelui, consolidează poziţia lui Putin şi a regimului acestuia, îi îndepărtează pe investitori occidentali şi nemulţumeşte UE”.