Casa de Asigurări, la mâna Ministerului Sănătăţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a decis

Casa de Asigurări, la mâna Ministerului Sănătăţii

Sănătate 09 Septembrie 2011 / 00:00 469 accesări

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca Ministerul Sănătăţii (MS) să primească atribuţii de coordonare a activităţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), instituţie care va rămâne însă autonomă şi îşi va păstra statutul de ordonator principal de credite. Ministerul va avea drept de avizare a proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli şi actelor normative iniţiate de CNAS, precum şi a planului de activitate, raportului anual şi statutului acestei instituţii, a declarat, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. Trimestrial sau anual, CNAS va transmite ministerului rapoarte de activitate, iar MS va avea atribuţii de control al licitaţiilor naţionale la medicamente şi la casele judeţene de asigurări.

„Ministrul Sănătăţii este invitat permanent al Consiliului de Administraţie, prezidează chiar, fără drept de vot. CNAS va răspunde în continuare în faţa Guvernului şi a asiguraţilor, dar şi în faţa ministerului pentru întreaga activitate. În cazul celorlalte case de asigurare din subordinea Casei Naţionale, respectiv pentru apărare, ordine publică, siguranţă naţională şi autoritatea judecătorească, sunt valabile mai departe prevederile legale care privesc casele judeţene, dar la nivelul Casei Transport, Construcţii, Turism este nevoie de avizul conform al Ministerului Turismului”, a spus Ritli.

PROCEDURA DE NUMIRE A PREŞEDINTELUI CNAS NU VA FI MODIFICATĂ

Ritli Ladislau l-a înlocuit în funcţie, în luna august, pe Attila Cseke, care a demisionat pentru că MS nu a primit banii ceruţi la rectificarea bugetară, iar CNAS nu era subordonată ministerului. UDMR a anunţat atunci că împreună cu PDL s-a ajuns la un consens pentru ca CNAS să fie coordonată de MS. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spunea atunci că CNAS rămâne autonomă, conform formulei convenite cu UDMR, această structură va fi în continuare ordonator de credite, iar şeful său va fi numit de către premier, dar se recunoaşte autoritatea ministrului Sănătăţii în aplicarea politicilor publice.



12