Casa de modă Yves Saint Laurent, la 50 de ani de existenţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Casa de modă Yves Saint Laurent, la 50 de ani de existenţă

Monden 01 Decembrie 2011 / 00:00 470 accesări

Rochia Mondrian, femeia fatală în smoching, aventuriera din Sahara: la 50 de ani de la înfiinţarea pe 4 decembrie 1961 a casei de modă ce îi poartă numele, Yves Saint Laurent aparţine de acum patrimoniului cultural francez şi este adulat în continuare în lumea întreagă, deşi a murit în anul 2008. \"Au rămas încă multe creaţii ale casei Saint Laurent peste tot. Cele mai importante sunt acelea care se văd probabil cel mai puţin\", a declarat Pierre Berge, de 81 de ani, care a fost cofondator şi a condus, timp de 40 de ani, marca YSL. Acesta se ocupă în prezent de fundaţia înfiinţată în memoria marelui designer francez, care i-a fost şi partener de viaţă. “Saint Laurent a modelat complet epoca în care a trăit. Toată lumea are o creaţie Saint Laurent, chiar dacă nu ştie acest lucru. El a inventat întregul univers masculin pe care l-a trecut pe umerii femeilor: smochingul, jacheta la două rânduri de nasturi şi cămaşa în stilul safari. El îşi reprezintă ţara!”, a adăugat Pierre Berge.

Yves Saint Laurent a cunoscut gloria încă de la prima lui colecţie la casa Dior, unde i-a urmat maestrului Christian Dior, în 1957. În epocă, linia sa Trapeze, care se deosebea net de talia de viespe a creaţiilor din colecţiile precedente, a avut un succes uriaş. Pe 4 decembrie 1961, Yves Saint Laurent şi-a creat propria casă de modă, în parteneriat cu Pierre Berge şi s-a mutat pe strada Spontini din Paris. Împreună, Yves Saint Laurent se ocupa cu partea creativă iar Pierre Berge, cu gestiunea, cei doi au construit o marcă al cărei logo era alcătuit din trei litere negre înterconectate, ce a devenit cunoscută în lumea întreagă şi simbolizează şi în zilele noastre eleganţa stilului francez. Marca YSL, proprietate a grupului PPR, avea anul trecut o cifră de afaceri de aproape 270 de milioane de euro. Parfumurile şi produsele cosmetice sunt administrate de grupul L\'Oreal.

Yves Saint Laurent avea 25 de ani atunci când a prezentat prima colecţie a casei sale, pe 29 ianuarie 1962. A inventat practic garderoba femeii moderne: jacheta şi trenciul, paltonul şi salopeta. S-a folosit de coduri masculine pentru a reda femei libertatea de mişcare şi a creat articole care îmbrăcau toate femeile, nu doar clientele bogate. Teatru, dans, cinema: a creat pentru toate artele şi a fost prietenul artiştilor, concepând colecţii-omagiu pentru Matisse, Cocteau, Van Gogh şi Picasso, dar şi rochiile Mondrian pentru curentul pop art şi o colecţie africană. Casa haute couture şi-a închis porţile în 2002, când Yves Saint Laurent a decis să se pensioneze. Aceasta s-a aflat din anul 1974 într-un imobil privat de pe strada Marceau din Paris, în care se află astăzi sediul fundaţiei Yves Saint Laurent. În acest sediu sunt organizate cu regularitate expoziţii ale unor artişti, adeseori apropiaţi ai designerului.

Retrospective Saint Laurent au avut loc peste tot în lume în timpul vieţii maestrului francez, încă din 1983. Madrid organizează o astfel de retrospectivă în această perioadă, după succesul înregistrat de evenimentul similar organizat la Petit Palais din Paris în 2010. Peste doar câteva săptămâni, o altă retrospectivă va debuta în oraşul Denver din statul american Colorado, a adăugat Pierre Berge, care spune că este nevoit să răspundă unui număr foarte mare de solicitări. Invitat de jurnaliştii de la AFP să formuleze o urare cu ocazia acestei aniversări speciale, Pierre Berge a spus că îşi doreşte ca tinerii designeri din lumea modei să înţeleagă şi să aplice una dintre regulile de aur ale lui Yves Saint Laurent: un articol vestimentar este creat înainte de toate pentru a îmbrăca o femeie, nu pentru plăcea unora şi altora, nu pentru a satisface nişte fantasme. Yves Saint Laurent a murit pe 1 iunie 2008, din cauza unei tumori pe creier, la vârsta de 71 de ani. Saint Laurent, care a fost văzut rar în public după retragere, în 2002, a primit, în 2001, titlul de Comandor al Legiunii de Onoare din partea fostului preşedinte francez Jacques Chirac. În 2007, preşedintele Nicolas Sarkozy l-a decorat cu Ordinul de Mare Ofiţer al Legiunii de Onoare, una dintre cele mai mari recompense acordate în Franţa.



12