Casa groazei, la Cumpăna

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Caz șocant de neglijență în familie. Patru copii, încuiaţi într-o cameră zile în şir

Casa groazei, la Cumpăna

Mamă depresivă, tatăl în închisoare
Eveniment 31 Decembrie 2014 / 00:00 7015 accesări

Patru copii, flămânzi, închiși cu zilele într-o cămăruță și cu un televizor pe post de mamă, vor fi salvați dintr-o casă a groazei. Sună șocant, dar pentru ei orfelinatul este deocamdată singura soluție. Este vorba de patru frați, care locuiesc în comuna constănțeană Cumpăna, împreună cu mama lor și bunica din partea tatălui. Tatăl este închis în Penitenciarul Poarta Albă de aproximativ trei ani și jumătate, iar de atunci, spun rudele copiilor, mama nu a mai avut grijă ca cei mici să aibă parte de hrană, căldură, îmbrăcăminte, și, cel mai important, de dragoste părintească. În camera unde sunt ținuți copiii cu vârste între patru și 10 ani, tabloul este unul cu adevărat dezolant. Hainele celor mici zac aruncate peste tot, ei stau înghesuiți în mizerie, iar în încăpere plutește un aer irespirabil. Mai mult, la vârstele fragede pe care le au copiii, este periculos să fie lăsați nesupravegheți, spun specialiștii. Mai ales că nu au capacitatea de a-și purta de grijă, existând riscul de a se răni cu obiectele din preajmă. ”Mama copiilor e plecată de ieri de acasă (luni, 29 decembrie - n.r.) Pleacă mereu, iar nimeni nu știe unde... Și în ajunul Crăciunului era de negăsit, încă de pe la ora 11.00. I-a încuiat pe toți în cameră, iar cheile nu erau nicăieri. Am venit a doua zi (25 decembrie - n.r.), la ora 12.00, într-un suflet, pentru că bunica lor nu găsea cheile de la cameră. Băiețelul de 8 ani mi-a spus: ”Ce bine că ai venit, că ne era foarte foame!”. Plângeau, ți se rupea sufletul. Iar mama lor nu era încă venită”, a spus nașa copiilor. Cea care le este mamă copiilor doar cu numele are 28 de ani și nu are un serviciu stabil, spun rudele, iar dacă își pierde copiii rămâne și fără alocațiile lor, adică 500 de lei pe lună.

”NU MĂ MAI SUNAȚI. SUNT O POVARĂ PENTRU TOȚI. SĂ FACEȚI CE-I MAI BINE PENTRU COPII”

Ieri, asistenții sociali din cadrul Primăriei Cumpăna au primit un SMS crunt din partea mamei. ”Nu mă mai sunați. Sunt o povară pentru toți, să faceți ce-i mai bine pentru copii, că știu că nici soacra mea nu îi ține”, a fost mesajul transmis de mamă. Bunica este singura cu care rămân cei patru copii când mama este de negăsit, însă ea locuiește separat, în alte încăperi. Cu toate acestea, ne spune că preferă ca micuții să fie dați în grija statului. ”Eu nu pot să am grijă mereu de ei, deoarece trăiește și mama mea, de 84 de ani, și mă ocup și de ea. La copii în casă e dezastru, arată ca un grajd, e focar de infecție. În ce condiții stau copiii, e mai bine să fie trimiși la un centru de plasament”, s-a plâns bătrâna. Întrebați de reporterii ”Telegraf”, cei mici au răspuns că preferă centrul de plasament în locul familiei. ”Nu mai vrem să stăm cu nebuna de mama, nu știm unde pleacă, ne lasă să murim de foame. Vrem să plecăm, măcar la orfelinat avem jucării”, a spus băiețelul de 8 ani. Potrivit primarului din Cumpăna, Mariana Gâju, cazul familiei se află în atenția Serviciului Public de Asistență Socială încă din 2012. ”Începând de atunci, am încercat să facem toate serviciile pentru copii și familie. Noi dorim ca ei să nu meargă într-un centru de plasament, ci să rămână în familie, unde să aibă parte de ocrotire. Am vorbit cu bunica, i-am explicat că noi îi vom asigura hrana, îmbrăcămintea, chiar și însoțitor pentru fetița cea mare, care este încadrată în grad ușor de handicap și merge la școala specială, însă nu este de acord”, a explicat Mariana Gâju.

FEMEIA A PRIMIT CONSILIERE

Totodată, femeia, despre care asistenții sociali din localitate spun că suferă de depresie, a fost consiliată și îndrumată de psihologi și a fost înscrisă la un curs finanțat prin fonduri europene, pentru a putea să își găsească un loc de muncă. Până în prezent, reprezentanții Primăriei Cumpăna, dar și oamenii din comună i-au ajutat pe membrii familiei cu alimente și îmbrăcăminte pentru copii, care iau masa la cantina socială din Cumpăna. În plus, dacă rudele acceptă să le ofere copiilor dragoste și îngrijire părintească, ei vor beneficia și de suma de 2.400 de lei pe lună, constând în alocația de plasament familial pentru copii. Alocația a crescut, începând din decembrie anul acesta, de la 97 de lei, la 600 de lei pentru fiecare copil. Însă nici măcar acest lucru nu este un argument destul de convingător pentru rudele care s-au decis să îi abandoneze pe cei mici, așa că reprezentanții Primăriei Cumpăna au deschis o anchetă socială.

COPIII VOR AJUNGE ÎN CENTRE DE PLASAMENT

În urma anchetei, probabil că cei patru vor fi dați în grija statului. ”S-a ajuns, în cadrul biroului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cumpăna, la soluția de a îndeplini toate procedurile legale pentru predarea copiilor la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța. Se vor face planuri individualizate pentru fiecare copil, iar ei vor fi luați din familie, pentru că sunt neglijați”, a declarat primarul din Cumpăna. Dacă își vor copiii înapoi, cei doi părinți trebuie să facă dovada că s-au reabilitat și au renovat locuința.

791 DE CAZURI DE NEGLIJENȚĂ, LA CONSTANȚA

Cu astfel de cazuri de neglijență în familie, specialiștii de la DGASPC Constanța se confruntă aproape zilnic. În cele mai multe cazuri de abuz la adresa copiilor înregistrate în 2014 de autorități a fost vorba de neglijare. Chiar dacă mulţi dintre ei nu sunt agresați, de multe ori sunt nehrăniţi şi bolnavi sau antisociali. ”Anul acesta, la nivelul județului Constanța au fost înregistrate 16 sesizări de abuz fizic, 89 de abuz emoțional, 18 de abuz sexual, 3 de exploatare prin muncă, iar de neglijare - 791”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea. Potrivit ei, aproximativ aceleași cifre erau înregistrate și în 2013, cu excepția cazurilor de neglijare, care au fost mai puţine decât în acest an.



12