„Casă temporară” pentru opt minori abuzaţi şi abandonaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adăpostul Copiilor Străzii

„Casă temporară” pentru opt minori abuzaţi şi abandonaţi

Eveniment 26 Ianuarie 2013 / 00:00 1067 accesări

O categorie aparte de copii sunt cei care trăiesc pe străzi şi apoi ajung în centrele de plasament aflate în grija statului. Cei mai mulţi ajung să fie instituţionalizaţi după ce sunt găsiţi de reprezentanţi ai instituţiilor statului abandonaţi de părinţi, însă mai sunt şi cazuri în care rudele îi aduc în Adăpostul de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii Constanţa. Sunt şi situaţii când copiii ajung de bunăvoie în astfel de unităţi. Însă sunt mai rare, şi doar după ce copilul este constrâns să plece din casă, de obicei în urma unui conflict în familie. Astfel de copii fac parte din familii defavorizate. De cele mai multe ori părinţii nu au nicio brumă de educaţie şi nici nu fac eforturi pentru ca urmaşii lor să aibă alt viitor decât au avut ei.

RĂSPUNSURI AGRESIVE Altă categorie de copii care ajung în Adăpostul de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii sunt cei abuzaţi. Ei au nevoie de mai multă consiliere decât ceilalţi copii cu probleme din centru, iar perioada lor de acomodare este mai lungă. Se întâmplă de multe ori ca cei abuzaţi să părăsească centrul dar, aproape de fiecare dată, revin pentru că îşi dau seama că în unitate beneficiază de tot ce au nevoie. Psihologul Paraschiv Bădiţă care îşi desfăşoară activitatea în cadrul adăpostului spune că atunci când un minor ajunge în adăpost trebuie să se adapteze cerinţelor unităţii şi să respecte un program. „Se întâmplă ca unii minori să răspundă agresiv cerinţelor noastre. De obicei sunt cei care trăiesc efectiv pe străzi. Ei au nevoie de multă consiliere pentru că au şi mai multe nevoi. Unii se acomodează, dar alţii nu reuşesc să se adapteze noului mediu. Atunci preferă să plece din centru”, a declarat psihologul adăpostului.

COPII CARE VIN ŞI PLEACĂ Pe parcursul lui 2012, pe lista de intrări în Adăpost figurează 185 de copii, însă numărul este relativ, pentru că într-o lună un copil poate să plece şi să revină în centru de mai multe ori. În prezent, opt copii sunt în grija personalului adăpostului. Trei dintre ei au vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, iar cinci au vârste între 14 şi 17 ani. Ultimul venit în „familia” formată în cadrul adăpostului este o minoră de 15 ani din judeţul Constanţa. Ea a fost adusă vineri de mătuşa sa, pentru că aceasta nu mai putea avea grijă de ea. Despre părinţii fetei nu se cunosc prea multe lucruri. Se pare că mama sa ar fi plecată, iar minora n-ar fi avut unde să locuiască. Mătuşa sa a spus că îi are în grijă şi pe copiii săi şi nu mai făcea faţă cheltuielilor. Reprezentanţii centrului spun că tânăra este venită dintr-o localitate din judeţ. De altfel, cei mai mulţi copii din centru sunt din afara oraşului. „Autorităţile locale ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea familiilor defavorizate şi, probabil, cazuri de copii abandonaţi ar fi mai puţine. Instituţionalizarea copiilor nu este întotdeauna o soluţie pentru că un copil trebuie să crească lângă părinţii lui”, a declarat şeful Serviciului Intervenţii în Situaţii de Trafic, Migraţie, Repatriere, Exploatări şi Asistenţă Stradală în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Atena Fătu.



12