Casele de sănătate, „boala gravă” a sistemului sanitar!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aşa strâng spitalele sumele cuvenite Banii asiguraţilor, recuperaţi în Instanţă!

Casele de sănătate, „boala gravă” a sistemului sanitar!?

Eveniment 14 Februarie 2013 / 00:00 612 accesări

Românii s-au bucurat intens atunci când ţara în care trăiesc a fost acceptată în UE. Mulţi au sperat că viaţa lor se va schimba în bine, mulţi au sperat că măcar principalele sectoare - Sănătatea, Învăţământul, Agricultura - vor fi, în sfârşit, finanţate corespunzător şi că problemele vor dispărea pentru totdeauna. Speranţele românilor s-au năruit, însă, nu după mult timp de la aderare, atunci când au constatat, cu stupoare, că sectoarele importante sunt într-o degradare continuă. Nici pomeneală de prosperitate, nici pomeneală de un trai mai bun, cel puţin în ceea ce priveşte domeniile prioritare. Sănătatea este poate unul dintre cele mai afectate sectoare, nimeni n-a dat „semne” că ar vrea ca acesta să fie „însănătoşit”, dacă nu „vindecat”. După ani şi ani de tentative ale reformei sanitare, românii, asiguraţi cu forţa, deci plătitori la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) - în unele situaţii chiar şi de două sau trei ori pe lună (dacă au mai multe locuri de muncă, de exemplu) - au ajuns să-şi plătească totul în spitale; chiar şi materiale sanitare banale care, în mod normal, ar fi trebuit să le primească gratuit. În ciuda tuturor dificultăţilor, spitalele încă funcţionează, prestează servicii medicale, ceea ce demonstrează că oamenii primesc îngrijirile medicale de care au nevoie. Potrivit legii, pentru toate serviciile medicale prestate, spitalele trebuie să primească banii aferenţi, potrivit contractului cadru încheiat cu CNAS. Subfinanţarea gravă din Sănătate sau, poate, unele interese duc la neachitarea sumelor către spitale.

MANAGERII DE SPITALE AU AJUNS ÎN PRAGUL DISPERĂRII, RECUPERAREA BANILOR CUVENIŢI TRANSFORMÂNDU-SE ÎNTR-O MISIUNE IMPOSIBILĂ. SITUAŢIA A DEVENIT ATÂT DE ÎNGRIJORĂTOARE ÎNCÂT MANAGERII AU AJUNS SĂ DESCHIDĂ ACŢIUNI ÎN INSTANŢĂ PENTRU A-ŞI RECUPERA BANII.

Orice leu, în acest moment, în Sănătate, este extrem de important, în condiţiile în care unităţile sanitare sunt leftere.

ACŢIUNI ÎN INSTANŢĂ Un exemplu în acest sens îl constituie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, dr. Dan Căpăţână, a declarat că a fost nevoit să dea în judecată Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, întrucât are de recuperat sume importante pentru spital, bani cu care ar putea să achiziţioneze medicamente şi materiale sanitare, măcar pentru câteva luni, astfel încât bolnavii să nu mai fie puşi să-şi cumpere aproape totul atunci când sunt internaţi. SCJU a câştigat procesul intentat CJAS, aşa că ieri dimineaţă, potrivit managerului, a solicitat executorului judecătoresc să procedeze la blocarea fondurilor Casei, mai ales că au trecut şi cele şase luni de graţie, mai exact vineri 8 februarie (timp în care Casa putea să ceară negocieri). Ieri se aştepta ca ANAF să urmeze ordinul prin care să înştiinţeze Trezoreria că trebuie blocat contul CJAS. „Am tot sperat ca lucrurile să se rezolve pe cale amiabilă, am tot sperat ca totul să intre pe un făgaş normal şi să ne recuperăm, într-un fel sau altul, banii care ni se cuvin în urma prestaţiilor medicale”, a declarat, ieri dimineaţă, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul SCJU.

SCJU ARE DE PRIMIT DE LA CJAS, ÎNCĂ DIN 2002, APROAPE 20 DE MILIOANE DE LEI PESTE VALOAREA DE CONTRACT

PREVIZIUNI ÎNDEPLINITE ÎN CÂTEVA MINUTE! Previziunile managerului dr. Căpăţână, potrivit cărora blocarea contului CJAS nu va fi posibilă întrucât reprezentanţii ANAF vor face astfel încât hârtia decizivă să nu fie semnată în timp util, din varii motive, s-au adeverit în scurt timp. El a aflat că persoana care ar fi putut să semneze documentul era într-o deplasare la Bucureşti, iar cealaltă persoană care ar fi putut, de asemenea, să semneze actul era în concediu medical. Şi cum astăzi, cel mai probabil, banii vor intra în contul CJAS, ocazie cu care se începe imediat efectuarea plăţilor către prestatorii de servicii medicale, contul CJAS se va goli în timp record. „Riscăm să blocăm un cont gol”, spunea managerul, în timpul conferinţei.

RĂSPUNSUL CASEI DE SĂNĂTATE CONSTANŢA „Am făcut o contestaţie la executarea silită. Avem termen pe 20 februarie. De asemenea, am făcut recurs şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în acest caz avem termen pe 28 februarie. Indiferent de rezultate, noi vom acţiona conform prevederilor legale”, a declarat directorul economic al CJAS Constanţa, ec. Marinel Ciobanu, care a spus că o poprire pe cont există încă din luna august 2012.

VEŞTI BUNE: ÎNCEP NEGOCIERILE!

Indignarea SCJU, ieri, în conferinţa de presă susţinută dimineaţa, a avut răsunet. Oficiali ai CJAS au anunţat reprezentanţii SCJU, după prânz, că acceptă discuţii referitoare la negocieri, la modalităţi de plată a datoriilor.

CE AR FI ÎNSEMNAT BLOCAREA CONTULUI CJAS?

Blocarea contului CJAS ar fi putut determina, aşa cum apreciază dr. Căpăţână, „o explozie socială”: CJAS nu ar fi putut să efectueze nicio plată către prestatorii de servicii medicale cu care se află în relaţii contractuale. „Nu vrem sub nicio formă să se întâmple acest lucru. Vrem să ne recuperăm banii, potrivit legii. Este un drept pe care l-am câştigat în instanţă. Suntem un stat de drept, deci... În cele şase luni de graţie nimeni nu a făcut nimic”, a declarat dr. Căpăţână, care precizează că dreptul câştigat în instanţă nu este al său, personal, ci al asiguraţilor.

FINANŢĂRI VIRTUALE!?

De parcă lucrurile în Sănătate n-ar fi, oricum, complicate, unii au avut grijă să le încâlcească şi mai mult, evident în defavoarea sistemului, implicit a asiguratului român, plătitor forţat la FNUASS. De exemplu, SCJU primeşte de la CJAS finanţare pe două componente, explică managerul. Prima face referire la buget, iar cea de-a doua la o cheltuială de angajament. „Mie Casa îmi dă voie să fac datorii. Este de neînţeles ce se întâmplă. Ori faci contract pe banii pe care îi ai, ori nu! În permanenţă această datorie se rostogoleşte. Practic sunt nişte bani virtuali”, atrage atenţia managerul asupra acestei anomalii din sistem.



12