Castelul „Iulia Hasdeu“, distrus de inconştienţa unei firme de renovare?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Castelul „Iulia Hasdeu“, distrus de inconştienţa unei firme de renovare?

Justiție 23 Iulie 2014 / 00:00 766 accesări

Infiltraţiile din tavanele Castelului „Iulia Hasdeu“ din Câmpina sunt cauzate de hidroizolaţia realizată necorespunzător, firma care a executat lucrarea urmând să o refacă pe cheltuiala proprie, întrucât aceasta este în garanţie. Infiltraţiile din tavanele Castelului ”Iulia Hasdeu” din municipiul Câmpina sunt cauzate de hidroizolaţia făcută necorespunzător, este concluzia la care au ajuns autorităţile după ce terasele castelului au fost inundate şi s-a constatat că, în urma inundaţiilor provocate în mod intenționat, petele de umezeală existente şi-au mărit dimensiunile şi, în plus, au apărut noi pete pe tavanele construcţiei. ”În urma inundării teraselor s-a constatat că apa se infiltrează şi domnul arhitect care este autorul proiectului a venit astăzi (marţi - n.r.) la muzeu şi este convins că nu au făcut hidroizolaţia corespunzător. Cert este că firma nu şi-a făcut treaba bine şi nu a respectat proiectul”, a declarat directorul Muzeului ”Iulia Hasdeu”, Jenica Tabacu. Aceasta a precizat că infiltraţiile din tavanele castelului au distrus porţiuni de pictură murală şi urmează ca arhitectul să propună o soluţie, firma care a realizat hidroizolaţia urmând să o refacă pe cheltuiala proprie, în condiţiile în care lucrarea, finalizată în toamna anului trecut, are o garanţie de doi ani. Jenica Tabacu a precizat că nu s-a stabilit încă data la care va începe refacerea lucrărilor, dar că acestea ”trebuie refăcute cât mai curând cu putinţă” şi că, în perioada refacerii lucrărilor, muzeul nu va fi închis.

Reamintim că mai multe săli ale Castelului „Iulia Hasdeu“ din Câmpina sunt afectate de infiltraţii, în condiţiile în care imobilul a fost renovat recent, iar lucrările de hidroizolaţie sunt încă în garanţie, însă constructorul a susţinut că nu este vina sa. Directoarea muzeului, Jenica Tabacu, spunea că primele pete de umezeală au fost observate în urmă cu câteva luni, iar la acel moment au fost chemaţi reprezentanţii constructorului, care au explicat că petele de apă au apărut deoarece, în timpul iernii, coturile burlanelor de scurgere s-au spart ca urmare a îngheţului. La acel moment au fost schimbate elementele deteriorate ale burlanelor, însă ulterior au continuat să apară pete de umezeală pe tavanele muzeului.

Jenica Tabacu spunea că a făcut mai multe note de constatare către Primăria Câmpina, care are în administrare muzeul, și către constructorul care a realizat lucrările, aducându-le la cunoștință această situaţie. Săptămâna trecută, la Primăria Câmpina a avut loc o întâlnire între reprezentanţii autorităţilor locale, cei ai constructorului şi conducerea muzeului, iar în urma discuţiilor s-a stabilit ca terasele muzeului să fie inundate pentru a se vedea dacă petele de umezeală îşi măresc dimensiunile sau dacă rămân în stadiul în care sunt în prezent, în funcţie de acest lucru urmând să se stabilească dacă este sau nu vina constructorului care a făcut hidroizolaţia. În cursul anului trecut, la Muzeul Memorial „Iulia Hasdeu“ din Câmpina au fost făcute lucrări de consolidare a edificiului şi de refacere a hidroizolaţiei la terasele superioare, costul acestora fiind de aproximativ 700.000 de lei, fonduri alocate de la bugetul local.

Taguri articol


12