Câştig de cauză la CEDO împotriva legii avortului din Irlanda

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Câştig de cauză la CEDO împotriva legii avortului din Irlanda

Externe 17 Decembrie 2010 / 00:00 317 accesări

Marea Cameră a Curţii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) a dat dreptate, joi, unei femei care a reclamat legea privind interzicerea avortului în Irlanda, întrucât femeia, suferind de cancer, a trebuit să apeleze la o clinică din Anglia pentru a scăpa de sarcină, care i-ar fi pus viaţa în pericol. Cu unanimitate de voturi, Marea Cameră a Curţii Europeane de la Strasbourg a decis ca Guvernul irlandez să-i plătească reclamantei, care este cetăţean lituanian, 15.000 de euro despăgubiri, stabilind că în cazul acesteia s-a încălcat articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului referitor la dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

Pe de altă parte, cu majoritate de voturi, CEDO a respins, joi, acţiunile a altor două femei, care au fost nevoite să apeleze la serviciile unei clinici din Anglia pentru a avorta, întrucât legea irlandeză interzice întreruperile de sarcină, iar pedeapsa este închisoarea. Toate trei femeile, rezidente în Irlanda, au susţinut că restricţiile privind avortul le-au făcut să aibă sentimente de ruşine şi umilinţă, apelând în final la servicii medicale britanice. Una dintre femei a susţinut că era necăsătorită la momentul în care a rămas accidental însărcinată, provenind dintr-o familie săracă, cu o mamă alcoolică, astfel că ea şi fraţii săi au fost plasaţi în diferite locuri.

În conformitate cu legislaţia irlandeză, avortul este pedepsit penal. “Orice femeie gravidă sau o terţă persoană care recurge la o acţiune ilegală de a provoca avortul spontan se face vinovată de o infracţiune pedepsită cu închisoare pe viaţă”, arată textul. Mai mult decât atât, un referendum organizat în anul 1983 a dus la modificarea Constituţiei, în sensul că se recunoaşte dreptul la viaţă al copilului nenăscut, astfel că are el are drepturi egale cu cel al mamei. Interpretarea acestui amendament a fost adus în faţa instanţelor irlandeze şi la Curtea Supremă de Justiţie, care a statuat că avortul este legal în Irlanda dacă există un risc real şi ameninţare gravă la adresa vieţii, nu şi în situaţiile care privesc starea de sănătate a mamei din cauza sarcinii. Modificări legislative din 1992 au ridicat însă interdicţia de a călători în alte ţări pentru întreruperi de sarcină şi a autorizat difuzarea de informaţii privind posibilităţile de avorturi legale a în străinătate. Curtea Europeană a recomandat Irlandei adoptarea de proceduri eficiente şi accesibile pentru a permite avortul în cazuri precum a femeii cu cetăţeanie lituaniană. Mai mult, afirmă CEDO, Guvernul irlandez nu a justificat lipsa de punere în aplicare, printr-o lege, a avortului legal în Irlanda.

Taguri articol


12