Scriitorul Mihai Şora, regizorul Radu Mihăileanu, pianiştii Horia Mihail şi Dan Grigore, dar şi cercetătorii care au lucrat la proiectul Goliat, primul nanosatelit românesc lansat în spaţiu, au fost premiaţi luni seară, la gala premiilor Radio România Cultural. Cele mai importante realizări ale anului 2011 în diferite domenii ale culturii au fost recunoscute şi celebrate luni seară, la cea de-a XII-a ediţie a galei, care s-a desfăşurat la Teatrul Odeon din Capitală.
La gala prezentată de Emilia Popescu şi Ştefan Bănică au fost acordate premii la 12 secţiuni, precum şi trei premii speciale, ale căror câştigători erau deja cunoscuţi: Mihail Şora, Radu Mihăileanu şi Horia Mihail.
Premiul Lux Mundi i-a revenit regizorului Radu Mihăileanu, pentru cariera sa cinematografică de anvergură mondială, în care, însă, spiritul autohton românesc, marcat de aciditatea şi umorul de sorginte caragialiană, a fost prezent la cote maxime.
Cel de-al treilea premiu special, „In memoriam Iosif Sava\'\', a fost acordat pianistului Horia Mihail, pentru proiectul naţional „Pianul călător 2011\", o iniţiativă unică realizată împreună cu Radio România Cultural, ce a constat în faptul că un pian al Societăţii Române de Radiodifuziune a călătorit alături de muzician în cinci oraşe în care nu exista un pian de concert, ajungând la Mediaş, unde a rămas pentru trei ani.
PREMIILE ARTELOR Pemiul la secţiunea „Poezie\" a fost câştigat de Ioan Es Pop, pentru volumul „Unelte de dormit. Cu 10 desene de Dumitru Gorzo\", apărut la Editura Cartea Românească.
Premiul Radio România Cultural la categoria „Proză\" a fost decernat lui Octavian Soviany, pentru cartea „Viaţa lui Kostas Venetis\", apărut la Editura Cartea Românească.
Premiul la secţiunea „Film\" a fost acordat, „pentru autenticitate şi pentru tandreţea cu care a îmbrăcat povestea dramatică a celor două personaje principale\", filmului „Ceva bun de la viaţă\", în regia lui Dan Piţa.
La categoria „Teatru\", premiul i-a revenit regizorului Gavriil Pinte, pentru spectacolul „Ispita Cioran\", iar premiul pentru „Arte plastice\" a fost primit de Neculai Păduraru. La categoria „Muzică\", premiul a fost decernat pianistului Dan Grigore.
Premiul la categoria „Ştiinţă\" a fost primit de echipa proiectului Goliat, formată din Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române şi cercetătorii Mugurel Bălan, Marius Trusculescu, Claudiu Drăgăşanu şi Alexandru Pandele. Goliat este primul microsatelit de concepţie şi contrucţie 100% românească, care a fost lansat în spaţiu, pe 13 februarie.
Premiul pentru „Educaţie şi învăţământ\" a fost primit de Laura Popa şi Nicoleta Popa, pentru coordonarea proiectului „Studenţii străini Erasmus descoperă Transilvania\". De asemenea, premiul pentru „Proiecte culturale, bienale şi festivaluri\" a fost primit de violoncelistul Marin Cazacu, pentru iniţierea şi organizarea consecventă a Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii\" şi a Orchestrei Române de Tineret.
Din juriul care a hotărât câştigătorii au făcut parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi eseistul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.