Câştigul salarial mediu net a fost în iunie de 1.422 lei, în scădere cu 0,4% (6 lei) faţă de mai, dar în creştere cu 3,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cele mai mari valori înregistrându-se în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În luna analizată, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.951 lei, cu 0,6% mai mic faţă de luna precedentă. Nivelul câştigurilor salariale medii lunare nete din iunie 2010 a înregistrat uşoare diferenţe faţă de luna precedentă, în funcţie de specificul activităţilor economice. Astfel, s-au înregistrat creşter între 9% şi 10% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea băuturilor, telecomunicaţii, între 5% şi 7% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de servicii anexe extracţiei şi între 4% şi 5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, captarea, tratarea si distribuţia apei. Majorările salarial mediu net au avut loc ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete de vacanţă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic.
Totodată, s-a consemnat scăderi cu 9% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), între 6% şi 8% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, industria metalurgică şi între 4% şi 6% în fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apă, administraţie publică, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
În sectorul bugetar s-au înregistrat reduceri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, în toate activităţile: administraţie publică (-4,5%), învăţământ (-2,1%), sănătate şi asistenţă socială (-1,7%). Indicele câştigului salarial real pentru iunie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,4%. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 123,7%, cu 0,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna mai 2010.