PEDEAPSĂ DURĂ Pedofilii vor primi pedepse mult mai dure decât în prezent. Senatul a adoptat tacit un proiect legislativ care prevede ca cei care agresează sexual minori să fie castrați chimic. Concret, această măsură presupune aplicarea unui tratament hormonal asupra pedofilului condamnat definitiv, care va deveni inactiv sexual, pentru o perioadă determinată. Unul dintre inițiatorii legii, senatorul UNPR de Constanța Marian Vasiliev, a declarat, pentru „Telegraf”, că tratamentul hormonal va fi aplicat în completarea unui tratament psihologic intensiv. „Castrarea chimică este reversibilă și are rolul de a-i menține inactivi sexual pe pedofili, până când tratamentul psihologic va da roade. Sunt multe studii care arată faptul că cei care agresează sexual minori au grave deviații de comportament, așa că se impune un tratament psihologic, efectuat de psihologi și psihiatri autorizați de Ministerul Justiției. Însă, ca să avem garanția că cel condamnat nu va recidiva în perioada în care face consiliere psihologică, trebuie să fie supus și unui tratament hormonal”, a spus Vasiliev. Potrivit proiectului legislativ, măsura castrării chimice va fi aplicată, în mod obligatoriu, începând din ultimele trei luni de închisoare ale celui condamnat pentru pedofilie.
RECIDIVĂ REDUSĂ Inițiatorii legii, senatorii Tudor Barbu (PNL), Gabriela Firea (PSD), Marian Vasiliev (UNPR) și Mihai-Ciprian Rogojan (UNPR), argumentează că o asemenea pedeapsă există în legislațiile mai multor state europene. În Danemarca, de exemplu, criminalitatea sexuală și gradul de recidivă au scăzut de la 83% până la 4%. „Credem că instituirea acestei măsuri va avea și efecte psihologice asupra celor care ar putea recidiva. Le-ar induce o stare de frică față de castrarea chimică. Poate asta îi va determina să nu recidiveze”, a explicat Marian Vasiliev. Pe de altă parte, caracterul reversibil al tratamentului hormonal în cauză face ca, în cazul unor erori judiciare, cei condamnați pe nedrept să nu sufere pe viață.
AVIZE NEGATIVE Actul normativ a avut un parcurs atipic în Parlament. Consiliul Consultativ al Parlamentului, comisiile de specialitate din cadrul Senatului și Guvernul au dat, pe rând, avize negative actului, pe motiv că încalcă drepturile omului. De asemenea, s-au depus mai multe amendamente și completări la forma inițială a legii. Cu toate acestea, actul normativ a fost adoptat, în forma inițială, de senatori. Însă va intra în vigoare doar dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, și dacă va fi promulgat de președinte.