Castraveţii, duşi în şcoli şi penitenciare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De teama E.coli. Refuzaţi de populaţie...

Castraveţii, duşi în şcoli şi penitenciare

Eveniment 10 Iunie 2011 / 00:00 420 accesări

Populaţia nu prea pleacă „urechea” la asigurările date de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, ai Ministerului Sănătăţii, potrivit cărora legumele din România, dar în special castraveţii, sunt numai buni de mâncat, în contextul cazurilor de E.coli din Europa. Astfel că producătorii de castraveţi au pierderi însemnate. Firma Hortifruct, singura organizaţie de producători de legume-fructe din România recunoscută conform normelor UE, deţine pe stoc circa 3.500 tone castraveţi, ca urmare a apariţiei cazurilor E.coli din Europa. Ministerul Educaţiei a cerut 30 tone pentru consum în şcoli, de asemenea, o cantitate însemnată fiind solicitată şi de către Ministerul Justiţiei, pentru penitenciare, potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără. El a asigurat că fiecare cantitate livrată spre valorificare va fi însoţită de certificat de calitate. Ministrul a arătat că România poate beneficia de aproape 9 milioane euro drept despăgubiri, în condiţiile în care vânzările la unele legume au scăzut cu mai mult de 50%. Comisia Europeană a ridicat, miercuri, de la 150 de milioane, la 210 milioane de euro propunerea sa de compensaţii financiare în favoarea producătorilor de legume din UE care se confruntă cu scăderea vânzărilor din cauza bacteriei Eceh. Hortifruct a estimat pierderi de aproximativ 16.000 tone castraveţi, echivalentul a aproape 9 milioane euro. „E.coli este o infecţie exterioară şi nu una în interiorul plantelor. Orice fruct trebuie spălat”, a spus Tabară. Nu în ultimul rând, ministrul a criticat modul în care subiectul răspândirii bacteriei E. coli a fost reflectat în presa românească. „Nu poţi să ataci o chestiune cu implicaţii în piaţă. Este fals tot ceea ce se spune la adresa igienei produselor legumicole din România, nu există niciun pericol în utilizarea acestora. A nu contribui în această perioadă la salvarea sectorului înseamnă a pregăti o perioadă cu deficienţe şi cu deficit. Problema este de a salva aceste culturi, nu de a le distruge”, a afirmat ministrul. Producătorii de legume s-au confruntat cu o prăbuşire a vânzărilor din cauza epidemiei soldată cu moartea a 26 de persoane şi îmbolnăvirea a peste 2.400. Miniştrii Agriculturii din UE au avut o reuniune de urgenţă la Luxembourg. Cu această ocazie, comisarul european pentru sănătate, John Dalli, a declarat că epidemia este limitată la nordul Germaniei şi nu necesită controale la nivel european. El a avertizat şi în legătură cu publicarea de informaţii neverificate privind această situaţie, deoarece alimentează panica şi aduce prejudicii fermierilor.



12