Cât „aur negru“ mai este în lacul Techirghiol. Au început prospecţiile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

Cât „aur negru“ mai este în lacul Techirghiol. Au început prospecţiile

Administrație 11 Iulie 2017 / 16:47 3169 accesări

Demersurile Primăriei orașului Techirghiol în ceea ce privește explorarea și exploatarea nămolului sapropelic din lacul Techirghiol încep să aibă ecouri. După dezbaterea publică ce a avut loc în 28 iunie la sediul administrativ al Grădinii Botanice, reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) au demarat deja procedurile privind realizarea studiului aprofundat asupra lacului Techirghiol. Au fost trimise către institutele de cercetare din Constanța solicitări de oferte privind tipul lucrărilor de teren, de laborator și de birou pe care acestea le pot executa, precum și bugetele aferente acestora. Solicitarea a fost trimisă Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie și Direcției Hidrografice. Potrivit Primăriei Techirghiol, în urma discuțiilor din 28 iunie, specialiștii au ajuns la concluzia că lucrările de teren se vor executa pe aliniamente Est-Vest la echidistanță de 100 de metri între profile, având puncte de probare la fiecare 250 de metri. „Probele prelevate din cele trei tipuri de nămol vor fi comasate pe fiecare profil și vor fi analizate în vederea stabilirii caracteristicilor necesare utilizării în scop terapeutic. Cu siguranță acest studiu aprofundat va oferi cu totul alte perspective în ceea ce privește exploatarea nămolului sapropelic. Primăria Techirghiol își menține în continuare punctul de vedere, în sensul că exploatarea acestei resurse minerale trebuie făcută controlat, cu respectarea strictă a regulilor ce se impun, astfel încât de beneficiile nămolului sapropelic să poată avea parte și generațiile următoare. De asemenea, reiterăm faptul că Primăria Techirghiol nu se va opune niciunei investiții în ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului blaneo aici, la Techirghiol, însă nu va accepta în niciun fel ca nămolul să plece din lac spre alte zone în afară de cele din zona de coastă a litoralului românesc“, a declarat primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu.

INFORMAȚIA CARE A APRINS FITILUL SCANDALULUI

Amintim că, la finalul lunii iunie, ANRM a organizat o dezbatere publică în cadrul căreia a dorit să prezinte o serie de lămuriri cu privire la informația apărută în spațiul public potrivit căreia o firmă din Caransebeș încearcă să exploateze nămolul din lacul Techirghiol și să îl vândă în străinătate. Temerile că „aurul negru“ din Techirghiol va lua drumul străinătății s-au mărit după ce societatea din Caransebeș, al cărei proprietar este un german, a primit acceptul Guvernului să facă prospecțiuni în căutarea unor zone virgine din lac, pline cu nămol. După ce informația a apărut în spațiul public, autoritățile locale din Techirghiol au pornit o campanie mediatică intitulată „Salvați aurul negru “. Prin intermediul acestei campanii, autoritățile locale cer Guvernului să împiedice exploatarea nămolului de către firma privată din Caransebeș.

SALVAȚI NĂMOLUL DE TECHIRGHIOL!

Pentru a pune presiune pe autorități, Primăria Techirghiol apelează și la ajutorul românilor. De aceea, autoritățile locale au lansat o petiție online. „Prin interzicerea exportului în afara țării și comercializarea doar în zona de coastă a Mării Negre, nămolul rămas în urma tratamentelor poate fi repus din locul de unde a fost extras, fapt ce va conduce la o regenerare mai rapidă a acestei resurse minerale. De asemenea, dorim ca exploatarea să se facă cu respectarea obligatorie a tuturor normelor de mediu în vigoare, astfel încât apa și microorganismele din lac să nu fie afectate. Este foarte important de știut faptul că datorită acestor microorganisme care se regăsesc în lacul Techirghiol există nămolul sapropelic cu proprietățile sale terapeutice. Dorim ca toate aceste restricții să fie impuse de Guvernul României în textul viitoarei licențe de exploatare, foarte explicit pentru a nu lăsa loc interpretărilor“, se arată în petiția online.



12