Cât bine îți face consumul a 8 căni de cafea pe zi?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lasă marijuana și bea cafea?!

Cât bine îți face consumul a 8 căni de cafea pe zi?

Lifestyle 18 Martie 2018 / 16:02 758 accesări

Consumul regulat de cafea a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, însă un studiu restrâns sugerează că acest obicei zilnic are un efect mult mai profund asupra metabolismului decât se credea anterior, relatează UPI.

Cercetarea, efectuată pe 47 de persoane adulte care obişnuiau să bea cafea în mod regulat, a descoperit că o cantitate importantă de cafea consumată zilnic - între patru şi opt ceşti pe zi - a afectat nivelurile a peste o sută de metaboliţi din sânge, scrie Agerpres. Oamenii de ştiinţă au anticipat mare parte dintre efectele constatate, însă unele dintre ele i-au surprins. Spre exemplu, consumul de cafea a determinat o scădere a nivelurilor anumitor metaboliţi asociaţi cu sistemul endocannabinoid - acelaşi care este influenţat de marijuana. Această reducere este opusul a ceea ce se întâmplă când o persoană consumă marijuana, au notat cercetătorii.

Numeroase studii au descoperit că persoanele care beau regulat cafea prezintă un risc mai mic de a dezvolta anumite afecţiuni în comparaţie cu cele care nu consumă această băutură, a explicat Marilyn Cornelis, profesor-asistent de medicină preventivă în cadrul Facultăţii de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago. Printre potenţialele beneficii se numără un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson, diabet, scleroză multiplă şi anumite tipuri de cancer.

Participanţii la studiu s-au abţinut de la consumul de cafea timp de o lună, apoi în următoarele 30 de zile au consumat câte patru ceşti pe zi, iar în a doua lună cantitatea a fost crescută la opt ceşti pe zi. La finalul fiecărei luni au fost prelevate probe de sânge care au fost analizate şi comparate. Printre efectele care i-au surprins pe cercetători s-au numărat modificări ale anumitor metaboliţi asociaţi cu anumiţi hormoni, precum testosteronul şi estrogenul, dar şi metabolismul acizilor graşi.

Nu este clar dacă aceste modificări au implicaţii asupra sănătăţii. Sistemul endocannabinoid contribuie la reglarea unei varietăţi de funcţii în corp, a notat Cornelis, precum tensiunea arterială, somnul, apetitul şi arderea caloriilor. Cafeaua a fost asociată unui management mai bun al greutăţii corporale şi este posibil, după spusele ei, ca efectele sale asupra endocannabinoizilor să joace un rol în acest sens.

Cornelis a precizat că efectele cafelei asupra organismului sunt la polul opus faţă de cele ale consumului de marijuana - celebră pentru că stimulează pofta de mâncare.



12