RETRAGERE Anunțul lui Kelemen Hunor privind ieșirea UDMR de la guvernare a stârnit discuții privitoare la posibilitatea de a se forma o nouă majoritate în Parlament. Cine a urmărit traseul politic al udemeriștilor din ultimii ani, știe că maghiarii au schimbat întotdeauna macazul după cum a bătut vântul puterii. Unde era ciolanul, hop și udemeriștii, iar după ei îi trăgeau și pe reprezentanții minorităților din Parlament. Colac peste pupăză, imediat după anunțul lui Kelemen Hunor, vicepreședintele UNPR Cătălin Cherecheș a transmis un mesaj în care lăsa să se înțeleagă că oricând ar putea rupe alianța cu PSD, și că de ei depinde majoritatea în Parlament. Pornind de la afirmațiile lui Cherecheș, putem face o serie de calcule din care să reiasă dacă, într-adevăr, uneperiștii cântăresc atât de greu în Parlament.
SITUAȚIA DEPUTAȚILOR Din totalul de 401 deputați, cel puțin 201 pot forma o majoritate absolută. În prezent, majoritatea este formată din 269 deputați (PSD 153, PC 35, UNPR 34, PP-DD 12, minoritățile 17 și UDMR 18). În acest grup sunt incluși și deputații PLR, care fac parte din grupul PC. Dacă din acest număr scădem deputații UDMR, rezultă o majoritate de 251 aleși. Chiar și în cazul în care deputații din grupul minorităților nu vor mai susține actualul Guvern, alianța parlamentară dintre PSD, PC, UNPR, PP-DD și PLR tot ar avea majoritate în Camera Deputaților.
MAJORITATE ÎN SENAT (?) Nici în privința senatorilor lucrurile nu diferă. Dintre cei 171 de aleși, cel puțin 86 de parlamentari pot forma o majoritate în Senat. În prezent, majoritatea absolută este alcătuită din 102 senatori, incluzându-i pe cei din UDMR. Și în acest caz, senatorii PLR fac parte din grupul PC. Fără cei din UDMR, coaliția formată din PSD, UNPR și PC ar avea 94 de senatori. Trebuie să menționăm, totuși, că aceste calcule sunt doar orientative. Este posibil ca unii aleși să voteze diferit față de linia partidului sau grupului parlamentar din care fac parte. De asemenea, din calcule nu au fost excluși deputații Ioan Adam (PSD) și Mircea Roșca (PNL) care, în prezent, sunt arestați preventiv dar nu și-au pierdut mandatul. În ciuda eventualelor erori, putem trage concluzia că și UDMR şi UNPR sunt prea slab reprezentate pentru a dărâma puterea.