Cât cheltuie pe mâncare un cuplu într-o zi de plajă în Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oferte pentru toate buzunarele Preţurile cresc în nordul staţiunii

Cât cheltuie pe mâncare un cuplu într-o zi de plajă în Mamaia

Social 11 August 2014 / 00:00 5523 accesări

Cum suntem în plin sezon estival, iar litoralul românesc sunt în aceste zile sute de mii de turişti, am vrut să vedem cam câţi bani lasă ei comercianţilor într-o zi de plajă. Pentru că bugetul de vacanţă diferă de la familie la familie, am încercat să calculăm cam cât cheltuie un cuplu într-o zi de plajă doar pe mâncare. În staţiunea Mamaia, micul dejun costă aproximativ 10 lei de persoană, în funcţie de mediu şi de locul unde turiştii mănâncă. Astfel, în zona Satul de Vacanţă o plăcintă şi un iaurt costă aproximativ 7 - 8 lei, la fel şi o porţie de ochiuri sau o omletă, însă preţurile cresc odată cu apropierea de zona de nord a staţiunii. Pentru masa de prânz, turiştii au mai multe alternative, în funcţie de preferinţe. Astfel, pot alege unul dintre meniurile restaurantelor şi autoservirilor care, pentru 15 - 20 de lei oferă o ciorbă la alegere şi o porţie de felul II (pulpă de porc la tavă cu piure, varză, iahnie de fasole, sarmale, şniţele de pui), în funcţie de oferta zilei şi de local. De asemenea, în preţul meniului mai este inclus şi desertul. “Meniurile pe care le propunem zilnic sunt foarte căutate de turişti, pentru că într-un preţ mic pot mânca un prânz complet, ciorbă felul II şi desert. Sunt incluse în meniu preparate tradiţionale româneşti, pentru că ne dorim ca turiştii să se simtă ca acasă”, a spus reprezentantul unui restaurant care pregăteşte zilnic oferte turiştilor din zona Satul de Vacanţă. La restaurantele şi autoservirile care nu au un meniu al zilei, o ciorbă costă în jur de 7 lei, o porţie de tochitură dobrogeană, între 10 şi 20 de lei, cotletul de porc şi pieptul de pui la grătar se vând la aproximativ 10 lei/100grame, iar o porţie de sarmale cu mămăliguţă costă 8 - 10 lei. Tot la restaurante şi autoserviri, preparatele de peşte pornesc de la 10 - 15 lei porţia de saramură de crap, iar un păstrăv sau scrumbie de mare la grătar se vinde cu aproximativ 15 lei. Mai rapid şi mai ieftin, turiştii nu ratează hamsia când vin la mare, plătind pentru o porţie de 100 de grame 5 lei.

ALTERNATIVE LA MÂNCAREA GĂTITĂ Cei care nu doresc să mănânce mâncare gătită, pot opta pentru shaworma şi kebab, fast-food-urile fiind, de asemenea, la mare căutare printre turişti în această perioadă. “E mai uşor să luăm câte o shaworma, pentru că e rapid, e săţioasă, e şi mai ieftină decât o masă la restaurant. Şi ne întoarcem mai repede pe plajă să ne bronzăm”, a spus un turist braşovean care stătea la rând la fast-food. În Satul de Vacanţă o shaworma mică de pui costă 10 lei, iar în zona plajei Cleopatra, turiştii pot cumpăra acelaşi produs la 12 lei. De asemenea, pentru a atrage turiştii flămânzi, unele fast-food-uri oferă promoţii. Astfel, la 12 lei turiştii pot cumpăra o shaworma şi primesc o doză de suc cadou, sau la două shaworma plătite, primesc gratis o doză de bere. Şi pentru că temperaturile ridicate cer băuturi reci, o bere costă între 5 - 10 lei, iar pentru o sticlă de suc sau de apă la 0,5 litri turiştii mai plătesc alţi 5 - 10 lei. La restaurant, o sticlă de vin costă în jur de 40 de lei. Pentru cina în staţiunea Mamaia, cei aflaţi în concediu se pot orienta către pizzerii, unde vor mai cheltui aproximativ 25 de lei pentru o pizza şi alţi bani pentru băuturile răcoritoare. O îngheţată costă între 3 lei la cornet şi 10 lei la gelaterii, unde cererea este continuă pe parcursul zilei. “Îngheţata este un desert vedetă vara aşa că mai mereu este aglomerat. Cu greu putem rezista unei îngheţate într-o zi fierbinte de plajă”, a spus o comerciantă din zona Cazino. Aglomerate la orice oră sunt şi covrigăriile şi patiseriile, unde doritorii lasă 4 lei pentru cornuri cu ciocolată, trigoane cu caşcaval, plăcinte cu brânză şi câte 1 - 2 lei pentru covrigi. În total, un cuplu obişnuit cheltuie, în funcţie de locul unde alege să facă plajă şi să mănânce, dar şi de preferinţele culinare aproximativ 150 de lei pe zi pentru cele trei mese, băuturi şi alte gustări. “Am plătit puţin peste 50 de lei pentru masa de prânz la autoservire. Băuturile le-am luat separat şi am mai dat 10 lei la bar. Nu am calculat cât ne costă într-o zi, dar încercăm să fim moderaţi totuşi pentru a nu depăşi bugetul dar şi pentru că nu vrem să plecăm înapoi cu multe kilograme în plus”, a spus un cuplu care lua masa sâmbătă la autoservire. Costurile pot fi cu mult mai mari dacă turiştii se orientează către plajele şi restaurantele de fiţe unde se servesc numai specialităţi culinare din bucătării internaţionale pregătite de bucătari renumiţi.

Un nou record de turiști pe litoral

Şi în acest weekend s-a bătut recordul la Constanţa! Sute de mii de turiști au preferat și în acest weekend să-și petreacă vacanța pe litoralul românesc. De altfel, încă de vineri dimineață, toate stațiunile au fost luate cu asalt, la propriu, de un număr record de turiști veniți atât din țară, cât și din străinătate să se distreze pe litoralul românesc. Oficial, peste 250.000 de turiști au petrecut weekend-ul pe malul românesc al Mării Negre, așa că toate stațiunile au fost aglomerate, cei ajunși la mare găsind cu greu un loc pe plajă, la terase sau în parcări. Neoficial, însă, se pare că au fost peste 350.000 de turişti, mulți fiind nevoiți să apeleze la particulari sau în pensiunile nedeclarate din județ. De departe, cea mai aglomerată stațiune a fost, ca de obicei, Mamaia, patronii structurilor de cazare, teraselor și restaurantelor fiind extrem de încântaţi. Potrivit președintelui Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, în prezent, în stațiunea Mamaia sunt peste 250.000 de turiști. ”Nu mai există locuri de cazare în stațiunea Mamaia. Toate sunt ocupate până pe 20 august. De altfel, urmează o săptămână grea, de foc, foarte mulți turiști fiind așteptați pe litoral”, a declarat Bucolavă. Prezența sutelor de mii de turişti (250.000 - oficial, 350.000 - neoficial) sosiți pe litoral a creat haos pe drumurile spre stațiuni și nu numai, în multe zone creându-se ambuteiaje și cozi de mașini care se întindeau pe mai mulți kilometri. Ieri dimineață, cozile de maşini se întindeau pe zeci de kilometri, traficul fiind blocat între Eforie şi intrarea pe Autostrada Soarelui din cauza miilor de turiști care se întorceau spre casele lor.



12